10 osob obviněno v kauze podezření ze závažné hospodářské trestné činnosti na Trutnovsku

23. leden 2019 13:07

Dnes v poledních hodinách bylo vrchním komisařem odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zahájeno trestní stíhání celkem devíti fyzických a jedné právnické osoby. Současně tři z těchto osob byly zadrženy a předvedeny k výslechu a provedení dalších procesních úkonů.

Podle policistů se obvinění týká zneužití pravomoci úřední osoby, dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie, říká mluvčí krajské policie Jan Čížkovský: „Zmíněné podezření ze spáchání trestné činnosti se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy Krkonošského národního parku. Celkem šest obviněných zastává, nebo zastávalo vedoucí funkce u zmíněných subjektů. Ke konkrétním osobám se nevyjadřujeme."

Zahájení trestního stíhání předcházelo důkladné prověřování, které probíhalo od roku 2017, o jehož dílčích úkonech jsme vás informovali v říjnu 2018.

Kalkulačka

Obviněné osoby jsou trestně stíhané pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu spáchání zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Uvedeným je kladeno za vinu, že se dopustili porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí.

Vzhledem k stále probíhajícímu trestnímu řízení nemůže Policie České republiky k dané věci sdělit více informací.

Podle informací ČTK je mezi obviněnými také starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. Pec pod Sněžkou byla jedním z míst říjnového zásahu policie v souvislosti s případem.

Policie loni v říjnu zasahovala na několika místech na Trutnovsku včetně Pece. Podle tehdejších informací kriminalisté vyšetřovali pozadí několika projektů, například Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa či parkovacího domu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroje: ČTK , Policie České republiky
Spustit audio

Související