18. duben je Světovým dnem radioamatérů, navazují i digitální spojení

18. duben 2017

Dálkovému příjmu signálů se u nás věnují dva spolky – Československý DX klub a Český radioklub. Základní myšlenkou obou skupin lovců je udržování přátelských vztahů.

Mezinárodní unie radioamatérů (IARU) vyhlásila 18. duben Světovým dnem radioamatérů. Upozornil na něj slovenský Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb
(RÚ). Radioamatéři používají pro navázání vzdálených spojení nejen analogové technologie, jako jsou radiofonie a telegrafie, ale také digitální druhy provozu. V roce 2014 se k oslavám připojil i RÚ, když se ozvala příležitostná stanice s volacím znakem OM44LTE.

Myšlenkou radioamatérů je poznat při svých spojeních kulturu a podmínky pro šíření v různých koutech světa. Zástupci radioamatérů sdružení v různých spolcích si tykají a chovají se vůči sobě jako přátelé. Neváhají cestovat a vysílat z různých ostrovů, méně rozvinutých zemí a neobydlených území, aby umožnily jiným radioamatérům navázat spojení se vzácnou lokalitou. Šíření elektromagnetických vln ovlivňuje řada faktorů, proto se při navazování radioamatérských spojení opírají i o své znalosti z fyziky nebo elektrotechniky.

Vedle Českého radioklubu (ČRK) funguje u nás také Československý DX klub (CSDXC). Jeho myšlenkou je zejména nikoliv navazování spojení, ale zachycení co nejvzdálenějších stanic s co nejnižším výkonem. Řada členů CSDXC je zároveň členy ČRK. Takzvaní DX-eři (od zkratky DX – Distance X – neznámá vzdálenost) loví signály na všech pásmech a spadají sem i moderní technologie jako DAB/DAB+ nebo DVB-T2. Zkušenosti ze specializovaných časopisů, případně odborných diskusních fór ukazují na to, že dálkový příjem není mrtvý ani v dnešní době, byť je vzhledem k zaplněnosti pásem čím dál obtížnější.

autor: lukpo
Spustit audio