Alžírsko: Standardy DAB+ a DRM budou náhradou analogovému vysílání

3. duben 2018

Po Jihoafrické republice a Tunisku jde o třetí zemi černého kontinentu, která se rozhodla otestovat digitální rozhlasové vysílání.

Alžírsko, které se nedávno stalo jednou z prvních afrických zemí, kde začal fungovat digitální rozhlas DAB+, je do budoucna připraveno nahradit touto technologií analogové vysílání v pásmu VKV. „Standardy DAB+ a DRM do budoucna nahradí stávající vysílání v pásmu VKV a na AM rozsazích. Digitální vysílání T-DAB je již provozováno na několika kontinentech se zásahem 500 milionů lidí,“ uvedl operátor Telediffusion D'Algerie (TDA).

Dobrou zprávou pro digitální vysílání je skutečnost, že Alžírsko plánuje provozovat oba dva standardy vedle sebe, digitalizovat by se tedy mělo jak v pásmu VKV, tak i na středních, případně dlouhých vlnách. Za úspěch digitálního rádia považuje operátor TDA prodej více než šedesáti milionů přijímačů po celém světě. Jak upozorňuje na webu Radio Agerie, Alžírsko se v současné době přidává k testům tohoto vysílání v dalších dvou afrických zemích – Jihoafrické republice a Tunisku. Pro majitele DAB+ přijímačů má být výhodou vyšší zvuková kvalita, pro provozovatele naopak nižší náklady na provoz vysílačů – rozloží se mezi jednotlivé stanice.

autor: lukpo
Spustit audio