Analogový poslech rádia ve Švýcarsku ustupuje do pozadí

10. únor 2016

Velkou popularitu si v poslední době získal digitální rozhlas zejména ve francouzsky a italsky hovořící části země.

Devětačtyřicet minut ze sta tvořil v průběhu podzimu 2015 ve Švýcarsku poslech digitálního rozhlasu. Ukázal to aktuální průzkum tamní pobočky agentury GfK pro skupinu DigiMig, která pracuje na migraci obyvatelstva z analogového na DAB vysílání. Jde o druhý průzkum tohoto typu, který GfK provedla.

Migrace na technologii DAB, respektive DAB+, má ve Švýcarsku probíhat od roku 2020, a to podle scénáře, který byl představen na konci roku 2014. Už nyní však existují na tamním trhu rozhlasové stanice, které vysílají výhradně digitálně. Výjimkou není v tomto směru ani veřejnoprávní rozhlas SRG SSR.

Velkou popularitu si od poslední studie, která pochází z jara loňského roku, získává digitální rozhlas především ve francouzsky a italsky hovořících částech Švýcarska. Připomeňme, že dalšími úředními jazyky jsou zde němčina a rétorománština. Zajímavostí průzkumu je také to, že poslech prostřednictvím technologie DAB+ vede na pracovištích, zatímco doma se Švýcaři uchylují k ladění rádia prostřednictvím internetu. Čím dál tím větší popularitu si získává příjem digitálního rádia také v automobilech. Nabídka DAB rozhlasu je v této zemi bohatá, například v hlavním městě Bernu funguje pět multiplexů.

autor: lukpo
Spustit audio