Anténářům ve středních Čechách komplikují přechod na DVB-T2 rozdílné termíny i chybné informace

27. leden 2020

Multiplexu 23 na Voticích se dočká část středočeských diváků až 20. února. Důvodem k tomuto kroku je jihočeská Kleť, která stále ještě šíří signál DVB-T. Začátkem letošního roku se mohli zájemci dočíst už o 15. lednu.

Středočeští anténáři nejsou v záviděníhodné situaci. Zatímco v Praze byl stanoven pro start komerčních DVB-T2 multiplexů prakticky jeden termín, kterým byl v případě společnosti Digital Broadcasting osmý, v případě Českých Radiokomunikací 9. leden, například situace na kótě Votice – Mezivrata není zdaleka tak idylická. 22. ledna bylo na Mezivratech stanoveno ukončení Přechodové sítě 12, start multiplexu 23 s kanály TV Barrandov HD nebo Seznam TV HD ale proběhne až 20. února. 

Multiplex 23 bude vysílat na kanálu 22, a to je problém. Stejný kanál používá i jihočeská Kleť. Oba vysílače by se tak v případě použití shodného kanálu rušily a příjem ve většině lokalit by byl prakticky nemožný. Vypnutí multiplexu 3 na Kleti proběhne až 19. února. Anténáři tak budou muset k zákazníkům vícekrát například na úpravu společných televizních antén. Kanál 22, se kterým by Votice kolidovaly, je použit také na vysílači Vimperk – Mařský vrch. I zde je aktivace multiplexu 23 stanovena na 20. února. 

Složitá orientace v termínech způsobuje i chybnou informovanost čtenářů některých médií. Televizníweb.cz například ve svém článku, který publikoval 2. ledna, doslova uvedl, že: „Multiplex 3 ukončí 15. ledna vysílání i z votického vysílače Mezivrata na kanálu 59.“ To ale již v tu dobu nebyla pravda. Článek obsahoval i další nepřesnosti, jako je například start multiplexu 24 v Praze na kanálu 24 apod. Na faktické chyby, na něž upozornilo redakci několik čtenářů, ale nikdo z redakce doposud nereagoval.

autor: lukpo
Spustit audio

Související