Antenne Ostalgie testuje v multiplexu DAB Thueringen, signálem zasahuje i Krušnohoří

19. září 2022

V digitální rozhlasové síti DAB Thueringen se po několika měsících objevila nová programová pozice. Na svůj start se zde připravuje Radio Ostalgie, jejímž provozovatelem bude majitel Antenne Thüringen. Dobře zachytitelný je tento multiplex na kanálu 12B například v regionu Krušných hor, při zlepšených podmínkách i na dalších místech Čech.

V současné době je v multiplexu DAB Thueringen k dispozici sedm programových pozic. Podle portálu Satellifax má zahájení ostrého vysílání proběhnout 3. října, na Den německé jednoty. Termín je zatím třeba brát s rezervou, jelikož nebyl ještě potvrzen v tiskové zprávě. Zkušební vysílání nicméně naznačuje, že start se skutečně blíží. Vysílatel už v rozhlasové síti kromě hlavního programu šíří také svou odnož Antenne Thüringen Classics.

Rozhlasová síť DAB Thueringen patří vzhledem k zájmu o digitální rádio v Německu prozatím k těm méně zaplněným. Datovou kapacitu využívají především místní vysílatelé jako například LandesWelle Thüringen nebo radio TOP40. Na „zaplněnost“ multiplexu ukazuje i zvuková kvalita, která je nastavena na velikost 144 kbps při použitém kódování LC-AAC, stereo. V síti se mají v budoucnu objevit i programy Schlagerwelle a Radio Holiday.

autor: lukpo
Spustit audio

Související