ARD alpha HD a SWR BW HD součástí DVB-T2 z Německa, jako vložené kanály přes HbbTV

13. prosinec 2018

Veřejnoprávní stanice ARD alpha doposud ve vysokém rozlišení nevysílala, na satelitu Astra je k dispozici pouze v SD kvalitě.

Součástí nabídky DVB-T2 HD, která je díky přeshraničnímu zásahu německých vysílačů dostupná i na omezeném území České republiky, se staly v uplynulých týdnech stanice ARD alpha HD a SWR BW HD. Redakce portálu Digitální rádio zaznamenala přítomnost obou kanálů díky multiplexu MDR2 HD, který je možné přijímat na území hlavního města při zlepšených troposférických podmínkách na kanálu 39. V síti jsou již k dispozici stanice ONE, Phoenix, Arte, BR Nord, hr a WDR – všechny ve Full HD kvalitě. 

Vysílání stanic ARD alpha HD a SWR BW HD ale přináší jednu zvláštnost. Oba programy nejsou k dispozici v klasické televizní distribuci – skrze DVB signál – ale jako programové pozice, které se otevřou v přijímačích s podporou technologie HbbTV, tedy na televizorech a set-top boxech, které podporují takzvané hybridní vysílání. Další zajímavostí je, že stanice ARD alpha doposud ve vysokém rozlišení nevysílala. Ve volné distribuci je k dispozici na satelitu Astra, pozice 19.2 stupně, kde je k dispozici v SD kvalitě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související