AUDIO: V Česku opět hrají stovky až tisíce kilometrů vzdálené stanice v pásmu VKV

9. květen 2018

Es vrstva má poměrně charakteristický průběh. Stanice zachytitelné díky tomuto jevu většinou trpí výraznými úniky a během krátké doby se jich na jedné frekvenci může vystřídat hned několik.

Posluchači rozhlasových stanic v pásmu VKV mohou i v letošním roce narazit na vzácný úkaz, kdy místní vysílače vytlačí z jejich pozic programy, které bývají od místa příjmu vzdálené i tisíce kilometrů. Jev nazvaný Es vrstva, též označovaný jako „plechové nebe“, se vyskytuje zejména v letních měsících. Letos se objevil tento úkaz v podobnou dobu jako loni, tedy na začátku května, kdy ho zaznamenal známý anténář a lovec vzdálených signálu Petr Vozár.

Es vrstva má poměrně charakteristický průběh. Stanice zachytitelné díky tomuto jevu většinou trpí výraznými úniky a během krátké doby se jich na jedné frekvenci může vystřídat hned několik. V České republice je obvyklý například příjem stanic ze severní Afriky, Španělska, Itálie, Turecka, Ruska, Ukrajiny nebo severu Evropy. Zájemci o tento úkaz, kteří se přímo na Es vrstvu specializují, mohou zachytit i programy například z Asie včetně Arabského poloostrova. Jev může trvat několik desítek minut, ale může se vyskytnout i příjem trvající hodiny.

autor: lukpo
Spustit audio