Barokní lékárna z kláštera Milosrdných bratří je chloubou muzea v Novém Městě nad Metují

28. březen 2019

Městské muzeum v Novém městě nad Metují je pro návštěvníky otevřeno celoročně, aktuálně je připraveno na Velikonoce a letní turistickou sezónu. Po celý rok se tam střídají zajímavé expozice, ale kromě toho tam najdete několik stálých expozic, například sál věnovaný tradičním řemeslům nebo barokní lékárnu. Tu si s muzejnicemi Monikou Mrázkovou a Martinou Grymovou prohlédla redaktorka Romana Pacáková.

Expozici tvoří barokní lékárna z kláštera Milosrdných bratří u kostela Narození Panny Marie v Novém Městě nad Metují. Lékárna byla původně umístěna v Loretě (klášterní kapli). V provozu byla od roku 1750 do druhé poloviny 20. století.

Barokní lékárna v Kuksu nemá elixír mládí. Ale španělské mušky, vlčí játra a prášek z lebky oběšence

České farmaceutické muzeum v Kuksu. Kouzlo apatyky - vývoj lékárenství od Baroka do 2. poloviny 20. století. Víte, kdo byli první lékárníci a jak se používaly tabletovačky a pilulkovnice?

Víte, jaké je to být lékárníkem? Zkuste si to v Českém farmaceutickém muzeu v Kuksu. Možná si tu připravíte vlastní elixír mládí. Nebo aspoň tabletku. Poznáte, jak a čím se léčilo od baroka po současnost. A kdyby se vám z vůně léčivek zatočila hlava, pomoc je nablízku. Na nohy vás postaví nádoby na pijavice nebo lahodné bylinné kapky. Expozice Kouzlo apatyky vám představí vývoj lékárenství od Baroka do 2. poloviny 20. století. Víte, kdo byli první lékárníci a jak se používaly tabletovačky a pilulkovnice?

Vybavení lékárny je původní, nově zrestaurované a je součástí muzea od roku 2006. K vidění jsou i unikátní celodřevěné lékovky, krásně malované, označené znakem ve tvaru granátového jablka, který symbolizuje řád Milosrdných bratří.

V sále vás zaujme i masivní registrační pokladna s trezorem a čtyřmi zásuvkami na peníze. Pochází z roku 1905 a byla původně vyrobena na zakázku v USA pro pana Koska, který měl v Novém Městě nad Metují obchod s kávou.

Barokní lékárnu v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují si můžete prohlédnout celý rok, ale teď už se tam chystají Velikonoce.

Zaujme vás i masivní registrační pokladna s trezorem a čtyřmi zásuvkami na peníze

Připravena je veřejná soutěž o nejkrásnější velikonoční kraslici. Fantazii se meze nekladou, povoleny jsou jakékoliv tradiční i netradiční techniky zdobení.

Soutěží se ve třech kategoriích: děti do 6 let, děti od 6 do 15 let, ostatní nad 15 let. Práce všech tvůrců budou vystaveny od 9. do 22. dubna. Hlasovat o těch nejkrásnějších bude veřejnost - tedy může každý, kdo se v této době do muzea přijde podívat.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.