Bavorský digitální rozhlasový éter opustí šest stanic, skončí i „devadesátkové“ rádio

8. srpen 2019

V následujících dnech se v bavorském městě Ingolstadt odmlčí stanice Radio Ilmwelle, Ilmwelle Schlager, Ilmwelle 90s, Ilmwelle Event, PN Eins Dance a PN Eins Urban. Jejich provozovatel kritizuje i neaktivní postoj politiků vůči budoucnosti analogového vysílání VKV.

Společnost Funkhaus Pfaffenhofen se rozhodla, že opustí se svými stanicemi platformu DAB+. Výrazně tak ohrozí programovou nabídku ve městě Ingolstadt na kanálu 11A, kde působí (vysílače Gelbelsee a Wolfsberg). V následujících dnech bude odpojeno vysílání stanic Radio Ilmwelle, Ilmwelle Schlager, Ilmwelle 90s, Ilmwelle Event, PN Eins Dance a PN Eins Urban. Důvodem k tomuto kroku jsou zejména vysoké náklady na fungování rozhlasové skupiny, které provozovatel již nechce dále nést.

„Bohužel se musíme připojit k velkému seznamu společností, které sice dodávají posluchačům vynikající produkt, ale zatím nejsou dostatečně finančně podporovány. V posledních letech je za námi opravdu hodně práce, ale rádio stojí skutečně hodně peněz. Mimo jiné jde o mzdy zaměstnanců, technologie, distribuční náklady a nájem za vhodné prostory. Funkhaus Pfaffenhofen již bohužel nemůže dále nést tyto vysoké náklady,“ uvedla firma v tiskovém prohlášení.

Provozovatel tematických stanic dále kritizuje také politiky, kteří stále ještě nebyli schopni rozhodnout o tom, kdy a zda vůbec bude vypnuto analogové vysílání v pásmu VKV/FM. „Když jsme začali s Radiem Ilmwelle v roce 2015, měli jsme v sobě průkopnického ducha. Doufali jsme v rychlý přechod ze starého analogového rádia FM na novější digitální rádio DAB+,“ konstatoval majitel Funkhaus Pfaffenhofen, který by díky tomu mohl odstranit konkurenční nevýhodu vůči zaběhnutým hráčům v regionu. K tomu ale doposud nedošlo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související