Bavorský rozhlas spustil důležitý DAB+ vysílač při cestách do Itálie přes Rakousko

23. září 2022

Digitální rozhlasové sítě DAB+ potřebují pro kvalitní pokrytí signálem neustále zahušťovat a platí to bez výjimky i pro tak rozvinutý trh jako je sousední Bavorsko. V pátek 23. září byl uveden do provozu nový vysílač Ebbs. Na jeho signál narazí i čeští řidiči, pokud budou poslouchat bavorské stanice při cestě na jihu Německa.

Zajímavostí je, že nový vysílač Inntal/Ebbs není umístěný v samotném Bavorsku, ale už v Rakousku, konkrétně ve spolkové zemi Tyrolsko. Veřejnoprávní rozhlas BR spouští novou lokalitu i pro lepší pokrytí tzv. indoor signálem, tedy uvnitř budov, na které se chce zaměřit v následujících měsících a letech i Český rozhlas. Díky desetikilowattovému vysílači odpadá problematické pokrytí mezi území jižního Bavorska a následně Jižního Tyrolska (Südtirol).

K dispozici jsou dvě programové nabídky – celozemský multiplex Bayern na kanálu 11D a regionální síť Oberbayern/Schwaben na kanálu 10A. V současné době má Bavorský rozhlas v provozu 78 DAB+ vysílačů. 95 procent populace v Bavorsku má zajištěný indoor příjem, mobilní je na hodnotě 98,7 procenta. Bavorské dálnice a hlavní tahy jsou pokryty prakticky ze 100 %. Další vysílače plánuje veřejnoprávní rozhlas uvést do provozu ještě letos.

autor: lukpo
Spustit audio

Související