Bavorský rozhlas uvedl do provozu nový vysílač Markt Wald, šíří signál dvou multiplexů

18. prosinec 2018

Nově spuštění vysílač slouží pro pokrytí nebo dokrytí regionů Augsburg, Günzburg, Landsberg am Lech, Ostallgäu, Unterallgäu a Kaufbeuren.

Bavorský veřejnoprávní rozhlas Bayerischer Rundfunk uvedl ve druhé polovině listopadu do provozu nový DAB+ vysílač Markt Wald. Ten šíří k dalším posluchačům signál hned dvou sítí – celozemské Bayern na kanálu 11D a regionální Oberbayern/Schwaben na kanálu 10A. Výkon vysílače rozhodně nelze považovat díky výkonu 10 kW za zanedbatelný, použita je tradičně vertikální polarizace. Na lepší pokrytí signálem se mohou těšit obyvatelé oblastí Augsburg, Günzburg, Landsberg am Lech, Ostallgäu, Unterallgäu a Kaufbeuren.

Spuštěním nového vysílače se počet stanovišť šířících signál digitálního rádia pro Bavorsko zvýšil na 55. V současné době může 91 procent populace využívat bezproblémového příjmu indoor, tedy takzvaně uvnitř budov. Mobilní a outdoor příjem, který kromě automobilů zahrnuje také poslech v exteriéru, dosáhl pokrytí 97,5 %. Pokrytí dálnic a hlavních silničních tahů je téměř stoprocentní – hodnota 99 %. Bavorský veřejnoprávní rozhlas plánuje pokrytí signálem digitálního rádia nadále zlepšovat. Součástí DAB+ nabídky jsou i tamní privátní stanice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související