Blíží se technologický veletrh IFA, na satelitu Astra začaly testy rozlišení 8K

4. září 2019

Vzhledem k vybavenosti diváků zobrazovači pro 8K rozlišení bude moci tento test sledovat naprostý zlomek populace. Experiment značně překračuje možnosti řadu trhů, o českém nemluvě.

Na satelitní pozici 19,2 stupně východně, družice Astra 1M, byly zahájeny včera testy v rozlišení 8K. S velkou pravděpodobností se tak jedná o přípravu prezentace materiálů v nejvyšším možném rozlišení, které poslouží pro technologický veletrh IFA. Ten se bude konat od pátku 6. do středy 11. září v Berlíně. Redakce portálu Digitální rádio bohužel není schopna zjistit, jaký je obsah vysílání – disponuje pouze technikou pro příjem rozlišení 4K.

Programová pozice „SES 8K Test“ naznačuje, že se jedná o zkušební přenos samotné společnosti Astra. Jednou z firem, která na veletrh IFA plánuje ukázat veřejnosti vysílání v této obrazové kvalitě, je Deutsche TV Platform, jejíž prezentace bude umístěna do Haly 26A. Test 8K vysílání bude k dispozici zcela bez kódování, nicméně vzhledem k rozšíření odpovídajících zobrazovačů ho bude moci sledovat naprosté minimum diváků, zvláště v ČR.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 stupně východně), 11778/V, SR 30000, FEC 9/10, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související