Brexitový valčík může být posledním tanečkem britské premiérky

20. říjen 2018

Ministerští předsedové se podobají kočkám – podobně jako ony mají sice více životů, ale nikoliv nekonečné množství. Píše to britský deník The Times s odkazem na Theresu Mayovou. Britská premiérka už podle něj o několik životů přišla a je možné, že jí zbývá poslední.

Několik pomyslných životů poztrácela šéfka londýnského kabinetu už minulý rok, když vyvolala předčasné volby, které prohrála. Za běžných okolností by ji politický neúspěch zřejmě stál křeslo v čele vlády.

Další ztráty Mayová utrpěla v průběhu jednání o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie. Dosavadní vývoj ji také připravil o několik ministrů, z nichž část byli její spojenci.

Na nedávném sjezdu britských konzervativců premiérka vtančila k řečnickému pultu za zvuků písně Dancing Queen od skupiny ABBA. Editorial londýnských novin soudí, že se už brzy dozvíme, jestli právě teď Theresa Mayová netančí krůčky svého posledního valčíku.

Brexit na srdci

List připomíná slova královny Marie I. Tudorovny, která vládla v šestnáctém století. Panovnice prohlásila, že až umře, lidé najdou na jejím srdci vyryté slovo „Calais“. Narážela tak na svou fatální bitvu ve válce s Francií, v níž přišla o poslední državu v kontinentální Evropě.

Ekvivalentem v případě stávající britské premiérky prý může být brexit. Události s ním související Mayovou dostaly k moci a mohou jí vlády také zbavit. A to možná dříve, než si kdokoliv myslí.

Lidé, kteří k předsedkyni vlády chovají sympatie, by mohli říct, že se z procesu odluky od Unie snaží dostat to nejlepší. Ostatně i kdokoliv jiný by měl velké potíže dosáhnout brexitu vyhovujícího každému, připouštějí Timesy.

Nicméně řadu problémů, kterým premiérka čelí, si podle těchto novin způsobila sama. Je tak prý stále patrnější, že ve finále dojde k brexitu, který nepotěší nikoho. Proto mají klesat i šance Theresy Mayové na politické přežití.

Dohodou problémy nekončí

Pokud by přeci jen vše šlo hladce, vyjednávačům se podaří dohodnout podmínky, které následně schválí unijní lídři. Ale poté začnou opravdové problémy – proces ratifikace v parlamentech na obou stranách kanálu La Manche.

Pro Mayovou jsou pomyslnou procházkou v minovém poli všechny tři fáze budoucích událostí, pokračuje londýnský list. Tedy jak vyjednávání s Unií, tak i schvalování případné dohody v parlamentech a rovněž i vývoj na domácí politické scéně.

Problémy čekající na obzoru dobře dokumentuje jedno z posledních vyjádření bývalého ministra pro brexit Davida Davise. Ten své dosud sloužící kabinetní kolegy vyzval, aby se s veškerou autoritou zasadili o nápravu podle něj nedůsledných a riskantních britských pozic ve vztahu k Bruselu.

Davis si myslí, že vážné nebezpečí plyne z unijních návrhů nějaké formy celní unie a také z postoje k otázce Severního Irska. Za vůbec největší hrozbu pak označuje údajného holuba na střeše, přítomného v celém jednání.

Má jím být nejistota ohledně uzavření určité budoucí obchodní dohody s Evropskou unií. Byť Velká Británie souhlasila zaplatit skoro 40 miliard liber v rámci vzájemného vyrovnání, k úpravě obchodních vztahů i tak nemusí dojít, varuje Davis.

Nejistá vláda

Mayová nemusí mít vyhráno ani tehdy, pokud se jí podaří úspěšně překonat domácí dohady o podmínkách brexitu a udržet pod kontrolou a pohromadě vládní sestavu. Hlavně za porážku při sdělení britský představ o brexitu v rakouském Salcburku totiž zaplatila vysokou cenu. Přišla o celou plejádu podporovatelů a část svého vlivu.

Od té doby se příliš nezměnilo. I po dosažení dohody s Unií se bude Mayová muset postavit řadě svých poslanců, v čele s podporovateli takzvaného tvrdého brexitu. Kromě nich ji bude čekat také souboj s těmi konzervativními poslanci, kteří naopak stále podporují myšlenku setrvání země v Evropské unii.

V neposlední řadě premiérka svede zápas o přízeň severoirských unionistů, kteří svými hlasy ve sněmovně podpírají její menšinovou vládu. První takový test může přijít už při hlasování o rozpočtu na příští rok, které je naplánované na 29. října. Za normálních okolností by rebelie nehrozila.

Jako jeden z možných scénářů se jeví pokus Mayové získat podporu pro dohodu o brexitu mezi poslanci opozičních labouristů. Jedná se ale o sázku na velkou nejistotu, myslí si Timesy. Je však možné, že Mayová ještě stále má nějaký trumf v rukávu.

Mohla by se například pokusit přesvědčit vlastní stranu i britskou veřejnost, že doba, po kterou zůstane Velká Británie i po brexitu v celní unii s Evropskou unií, je výhodou hlavně pro ostrovní monarchii, a nikoliv kontinentální sedmadvacítku. V takovém případě by možná velká část konzervativců přestala odporovat.

Důvěra v Mayovou klesá

Premiérčině přežití by zřejmě napomohlo i to, kdyby dokázala ze svého pohledu správně vyložit rozhovory s Bruselem o Severním Irsku. V takovém případě by severoirské unionisty a konzervativní poslance přesvědčila, že unijní vyjednávač Michel Barnier myslí konstruktivně své návrhy na zvláštní režim mezi Irskou republikou a britskou provincií Severní Irsko.

V úsilí racionalizovat celé jednání Barnier předložil systém pojistek, které by usnadnily přesun zboží z britské pevniny do Severního Irska a dále. Opuštění paradigmatu, že se Evropská unie snaží Severní Irsko odtrhnout od zbytku monarchie, by však Therese Mayové hrálo do karet. Takový vývoj nicméně nevypadá pravděpodobně.

List The Times se ptá, jak by se premiérka rozhodla, kdyby mohla vrátit čas. Možná by přehodnotila svůj postoj v otázce, jestli i nadále zůstat v rámci evropského jednotného trhu. Mayová nicméně propásla šanci takový cíl vytyčit a politicky ho využít. Byť třeba jen jako něco, z čeho by mohla před domácími kritiky ustoupit výměnou za vstřícné kroky protistrany.

V současnosti tak platí, že Theresa Mayová má prakticky ve všech ohledech nejhorší možné postavení. Její opakovaná mantra „nic se nezměnilo a vše zůstává při starém“ je pod tlakem na změnu, stejně jako samotná premiérka. A hrozí, že politické oslabení předsedkyně vlády teď dokáží využít na druhé straně vyjednávacího stolu.

Přístup Mayové k brexitu je přijímán stále negativněji také u britské veřejnosti. Více než v minulosti klesá i důvěra lidí v politiku hlavního proudu. Pokud to tak půjde dál, výsledkem bude podle ostrovního deníku brexit, který nepřinese nic dobrého.

V konečném důsledku se pak vše může britským konzervativcům vymstít u volebních uren. A to i v případě, že britská premiérka nějakým zázrakem všechny problémy ve zdraví překoná, uzavírají britské Timesy.

Spustit audio