Britové se chystají dát zelenou digitálnímu rádiu DAB+ v základní výbavě nových automobilů

4. červen 2020

Plánovaný krok je v souladu s nařízením zavedeným ve všech členských státech Evropské unie, což pomůže urychlit zavádění digitálního rádia v celé Evropě.

Britská vláda připravuje legislativní podmínky pro to, aby do konce letošního roku mohli tamní obyvatelé nakupovat nové vozy už pouze s digitálními tunery DAB/DAB+. Orgán na svém webu zveřejnil dva dokumenty, které v současné době procházejí konzultačním řízením. Jeho iniciátorem je tamní Ministerstvo dopravy. Konzultace budou ukončeny do 26. června, a po jejich schválení už bude následovat zanesení nového dokumentu do vnitrostátních právních předpisů.

Plánovaný krok je v souladu s nařízením zavedeným ve všech členských státech Evropské unie, což pomůže urychlit zavádění digitálního rádia v celé Evropě. Velká Británie sice v letošním roce realizovala brexit, ovšem o tomto kroku bylo rozhodnuto ještě před samotným opuštěním EU, takže tato povinnost se vztahuje nakonec i na Velkou Británii. Stejný legislativní krok čeká i české politiky. Všechny nové vozy by měly v příštím roce vyrazit na silnice již s digitálním tunerem DAB+ v základní výbavě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související