Britský regulátor Ofcom udělil prvním místním rádiím řádné licence pro digitální vysílání

11. květen 2020

Experimentální vysílání místních multiplexů ukázalo, že technologie DAB a DAB+ je perspektivní i pro malé hráče. V těchto sítích mohou nízkonákladové a zájmové stanice vysílat za výrazně výhodnějších podmínek než v celoplošných sítích.

Britský mediální regulátor Ofcom zveřejnil začátkem dubna podmínky, za jakých je možné získat licenci pro vysílání místních stanic v rámci technologie DAB, respektive DAB+. Ofcom konstatuje, že licenci může získat každá stanice v některé z pětadvaceti regionů Velké Británie, a to včetně oblastí, kde doposud probíhal pouze experimentální přenos. Ve druhém kole přijde na řadu severozápadní Anglie a severovýchodní Wales.

Spouštění řádného vysílání místních DAB multiplexů je další fází digitalizace rozhlasového éteru ve Velké Británii. Mediální regulátor konstatuje, že pokusy s provozem místních a lokálních sítí se osvědčily. „Technologie prokázala svou schopnost umožnit existujícím malým stanicím a novým službám nákladově efektivně vysílat digitálně,“ uvedl na svém webu Ofcom. Licenci už získaly nízkonákladové stanice Skylab Radio, Strawberry Radio, Cosoro Radio nebo Solar Radio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související