Budou v ČR tarify s neomezenými daty? Přimět k tomu operátory se snaží student z nemocniční postele

30. červenec 2018

V Polsku, Estonsku nebo třeba Finsku už to funguje. Tarify s neomezenými daty mohou využívat zákazníci v celé řadě evropských zemí. U nás tato možnost na trhu chybí. Za neomezená mobilní data se rozhodl pomocí sociálních sítí bojovat šestadvacetiletý Jakub Strouhal. Leží totiž v nemocnici, kde nemají Wi-Fi. Na facebookové stránce Jsem neomezenej vyzývá lidi, aby se k iniciativě přidali. Na oficiálních profilech operátorů už se objevily stovky příspěvků.

Jakube, s jakou nemocí bojuješ?

To je docela velká otázka. Můj aktuální pobyt v nemocnici by ji měl vyřešit. Je jasné, že trpím onemocněním, které má za následek, že mi ubývá svalová síla. To znamená, že postupem času zapomínám dělat věci, které mi předtím šly, jako třeba najíst se, vyjít schody nebo se ráno obléknout.

Jak se dá v nemocnici zabavit, když tu ležíš od rána do večera?

Těch podnětů k zábavě je tu docela hodně. Můžete komunikovat s fyzioterapeuty, můžete dělat srandičky se sestřičkami, můžete číst knížku nebo malovat obrazy. Můžete se dívat na televizi, i když ta tady teď nefunguje…

Tvým problémem ale je, že se nedostaneš pořádně na internet. V telefonu máš omezená data a Wi-Fi připojení v nemocnici není. Jakým způsobem se teď snažíš přimět české mobilní operátory, aby zákazníkům nabídli tarify s neomezenými daty?

Založil jsem facebookovou skupinu Jsem neomezenej, kde se snažím sdílet svůj nemocniční příběh. Popisuju, co tu celý den dělám a jak se mi daří. Zároveň tam informuji, kolik mi ještě zbývá dat. V čem mě to omezuje a k čemu by mi ten internet byl dobrý. Každý den tam píšu, že dávám vědět operátorům na jejich oficiálních profilech, že bych si přál tarif s neomezenými daty. Vyzývám k tomu i ostatní, kteří mají chuť a čas to udělat.

Co ti operátoři odepisují?

V poslední době mi moc neodepisují. Většinou už jen kopírují větu, ve které mi sdělují, že na dotaz odpověděli v minulosti. Člověk se od nich dozví, že tarify s neomezenými daty nevedou a ani neplánují zavést.

K čemu bys ta neomezená data využil?

Nejsem to jen já. Na Facebooku se mnou sdílí své příběhy spousta lidí, která popisuje, že by tuhle službu uvítali také. Jsou to senioři, pracující lidi i studenti. Ti všichni mají své potřeby a důvody, proč by se jim neomezený tarif hodil. Pro mě je momentálně těžké i zvednout ruku, když ke mně přijdeš a chceš se pozdravit, takže internet je pro mě prakticky jediným spojením s okolním světem. Ve finále je to také ten nejsnadnější způsob. Hodně lidí s tou mojí aktivitou nesouhlasí. Doporučují mi, ať dělám něco jiného. Třeba ať se socializuji, ať jdu ven, ať čtu knihy. To mě trochu překvapuje. Kdyby viděli, v jakém stavu se teď nacházím, tak by přišli na to, že je pro mě náročné i držet knížku v ruce. Že je pro mě těžké udělat pár kroků v nemocničním pokoji, natož abych se pak vydal ven…  

Může jeden člověk změnit chování českých operátorů? Má Jakub promyšlenu dlouhodobou taktiku, jak tlačit na operátory? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.