Budova hlavního nádraží v Plzni funguje, zcela dokončená ale ještě není

5. duben 2024 15:35

Čtvrt roku od otevření budovy hlavního vlakového nádraží v Plzni pořád není ještě všechno úplně hotové. Zároveň ale celé nádraží vypadá výrazně lépe než před rekonstrukcí.

Hlavní nádraží v Plzni

Když Správa železnic na začátku ledna slavnostně otevřela po rekonstrukci budovu hlavního nádraží v Plzni, mnozí byli překvapení. Před budovou byl materiál a horní hala nádražní budovy představovala jedno velké staveniště. Chyběly obchody i lavičky. Správa tehdy vysvětlila, že pouští cestující dovnitř proto, aby nemrzli na peronech, a že do konce března bude vše hotové.

Nyní je začátek dubna, a přestože došlo k dalšímu posunu, úplně hotovo ještě není. Hlavní dveře do budovy jsou zatarasené a vchází se bočními. Uvnitř jsou otevřeny čtyři ze šesti plánovaných obchodů a přibyly lavičky. V dolní hale je možné vidět pracovníky bezpečnostní služby, kteří dohlížejí na pořádek.

Fungují také eskalátory do horní haly s částečně proskleným stropem. Zde obchody na své otevření ještě čekají. „Prostory pro veřejnost jsou nyní dokončené, ty komerční jsou připravené na nastěhování provozovatelů. Následovat bude už pouze odstranění drobných nedodělků – to potrvá nejpozději do konce května,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Frýbová. Správa železnic chystá slavnostní otevření dokončené horní haly s novými obchody na červen.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio