Celoplošné DAB+ multiplexy v Německu mohou pokračovat v provozu i po roce 2030

22. březen 2021

Německá telekomunikační firma Media Broadcast v tiskové zprávě informovala o tom, že o provoz celoplošných sítí DAB+ se posluchači nemusí obávat. Meziročně narostl počet domácností s digitálním rádiem o 34 procent.

První celoplošný digitální rozhlasový multiplex společnosti Media Broadcast, který znají naši čtenáři pod označením DR Deutschland, může díky rozhodnutí regulátora pokračovat v Německu dalších deset let, a to minimálně do roku 2031. V případě regionálních sítí to bude dokonce do roku 2035. Ani po těchto termínech to ale pochopitelně neznamená, že by sítě nemohly v provozu dále pokračovat. Bude pouze záležet na provozovateli multiplexu, zdali o další prodloužení provozu požádá.

Druhý celoplošný multiplex, síť Antenne Deutschland, která zahájila svůj oficiální provoz loni v říjnu, může fungovat taktéž deset let, tedy do roku 2030, operátor však automaticky může požádat o jeho prodloužení. V případě nutnosti tak může tento multiplex fungovat až do roku 2040. Další fungování těchto sítí pochopitelně ovlivní případná posilující pozice rychlého mobilního internetu a sítí dalších generací. V současné době tak prakticky není možné říci, co se s DAB+ multiplexy po roce 2030 stane.

autor: lukpo
Spustit audio

Související