Celosvětová databáze FMLIST s novou užitečnou funkcí, upozorňuje na výskyt takzvané Es vrstvy

19. květen 2020

Prostřednictvím takzvané Es vrstvy je možné přijímat stanice v pásmu VKV i na vzdálenost několika tisíc kilometrů. Signály jsou obvykle velmi nestabilní a během krátké chvíli se na jedné frekvenci může vystřídat i několik programů z různých zemí.

Lovci vzdálených signálů nyní najdou na celosvětové databázi vysílačů FMLIST novou, velmi užitečnou funkci. Jedná se o upozornění na výskyt takzvané Es vrstvy na území, ve kterém se nacházíte. Položka „EsA is…“ je součástí záložky myFM a před aktivací je označena červeně a nastavena na OFF. V případě kliknutí na tuto volbu tlačítko změní barvu na zelenou a samotný nápis na „EsA is ON“ (zapnuto). Systém hlídá sám výskyt Es vrstvy podle lokality, na kterou je FMLIST nastaven.

Upozornění, které přijde uživateli e-mailem, obsahuje stručnou informaci o tom, že se může připravit na příjem zahraničních signálů. Příjem stanic prostřednictvím takzvané Es vrstvy probíhá na minimální vzdálenost 600 a maximální vzdálenost většinou okolo 2000 km. Signály jsou přijímány standardně v pásmu VKV/FM a i běžným posluchačům se tak může stát, že je místní stanice občas vytlačena výrazně vzdálenější. Jedná se například o příjem ze Španělska, Itálie, Británie a dalších zemí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související