Centrum duševního zdraví v Klatovech funguje v nových prostorech

16. květen 2024 22:41

Centrum duševního zdraví v Klatovech se přestěhovalo. Nově má k dispozici větší a komfortnější zázemí v ulici Maxima Gorkého za budovou veterinární správy. Prostory pro centrum opravilo město Klatovy.

Vedoucí klatovského týmu Štěpánka Naušová (vlevo)

O centra duševního zdraví v Plzni a v Klatovech je stále větší zájem. Lidem s vážným duševním onemocněním pomáhají zvládat život s psychickými potížemi a fungují i jako prevence častých hospitalizací. Jen loni se na centrum v Plzni obrátilo kolem 500 lidí, v Klatovech téměř 300.

Obě centra se přestěhovala do nových a komfortnějších prostor. V Plzni ho lidé najdou v budově bývalé lékařské fakulty v Lidické ulici a prohlédnout si ho mohou v pátek 24. května při dni otevřených dveří. V Klatovech se centrum z bývalé polikliniky přestěhovalo do nenápadného domu v ulici Maxima Gorkého, kde pro něj nové prostory opravilo město. „Nové prostory jsou přátelské k našim klientům i pracovníkům,“ uvádí ředitel neziskové organizace Ledovec, která spolu se společností Psychiatrie–Ambulance s. r. o. klatovské centrum provozuje.

Součástí týmu klatovského centra 15 pracovníků, jedná se i o psychiatry, psychology nebo sestry. Jejich hlavním cílem je člověka s vážným duševním onemocněním skrz terapie, medikaci nebo sociální začleňování vrátit zpět do běžného života. Sestřičky vyrážejí i do terénu, kde se zaměřují na monitoring psychického stavu klientů, případné podávání léků nebo zvládání krizových situací v domácím prostředí.

Centrum snížilo věkovou hranici pro příjem klientů z 18 na 16 let, neboť poptávka ze strany mladistvých se zvyšuje. Pokud někdo potřebuje pomoci, stačí, když zavolá na kontaktní telefonní číslo a následně se domluví na osobní schůzce, kde pracovníci zjistí, jaké jsou jeho potřeby. Všechny potřebné informace o klatovském centru duševního zdraví se zájemci dozví třeba na webu Ledovce.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy