Cenu K. H. Borovského získala Lenka Kabrhelová z Českého rozhlasu. Novinářskou cenu má i Radio Wave

18. červen 2021

Redaktorka a moderátorka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová získala při udílení novinářských cen prestižní Cenu Karla Havlíčka Borovského. Novinářská cena 2020 za nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky putuje na Radio Wave za dokument Moje kamarádka Zuzka autorky Terezy Rekové.

„Děkuji Lence Kabrhelové za to, co pro posluchače Českého rozhlasu se svým týmem tvoří. Hledání způsobů a forem originálního zpracování problematiky a témat, která zajímají dnešní společnost, není jednoduché a vyžaduje plné soustředění a hodiny práce. Jsem rád, že takto kvalitní novinářka pracuje pro Český rozhlas,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a k dalšímu ocenění pro Radio Wave dodal: „Mám velkou radost, že i Novinářská cena za nejlepší audiovizuální reportáž putuje do Českého rozhlasu. Moje kamarádka Zuzka je výjimečným dílem a názorně ukazuje, jak poutavé a důvěrné příběhy umí rozhlas svým posluchačům nabízet.“

Cena Karla Havlíčka Borovského je určena autorovi nebo autorce mimořádně společensky přínosných textů, ať již investigativního nebo analytického charakteru. Lenka Kabrhelová připravuje a moderuje původní podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12, který se každý pracovní den věnuje jednomu aktuálnímu zpravodajskému tématu. „Za cenu Karla Havlíčka Borovského moc děkuju. Je to pro mě ohromná pocta, že moje práce oslovila porotu natolik, že se z tolika výborných novinářů rozhodla ocenit právě mě. Veliký dík patří mé rodině, přátelům a kolegům, kteří mě v novinářském úsilí vždy podporovali a motivovali. Zároveň si vážím prostoru a důvěry, které mi dal Český rozhlas. Strávila jsem v něm většinu profesního života - jako zahraniční zpravodajka v Rusku a Spojených státech a poslední dva roky jako moderátorka podcastu Vinohradská 12. Jsem ráda, že můžu nabyté zkušenosti předávat společně s týmem V12 dál,” řekla Lenka Kabrhelová.

Novinářskou cenu za nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky získalo Radio Wave za intimní autorský dokument Moje kamarádka Zuzka autorky Terezy Rekové. Porota ocenila především originální způsob vyprávění, který posluchači neotřelým způsobem přibližuje život s těžkou nemocí, ovšem bez zbytečného patosu a sentimentu. Porota také ocenila celkovou dramaturgii pořadu, resp. celého cyklu DokuVlna. „Mám velkou radost, že byl oceněn tento skvělý a silný audiodokument. Jde o žánr, kterým se snažíme přinášet publiku Radia Wave příběhy mladých lidí a zpracovávat výrazná témata této generace,“ uvedla šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Spustit audio