Česká televize odhalila další detaily k novému videoarchivu, nabídne osobní profily i podporu červeného tlačítka

11. únor 2021

Kavčí hory plánují představit v letošním roce zcela přepracovanou podobu iVysílání, která bude odpovídat současným standardům a požadavkům. Zpráva schválená Radou ČT představuje jednotlivé body, kterými vývoj platformy doposud prošel.

Česká televize spustí v letošním roce novou verzi iVysílání, tedy svůj přepracovaný videoarchiv. Další detaily k této službě zveřejnilo veřejnoprávní médium v dokumentu Informace o činnosti ČT v oblasti nových médií za rok 2020, který ve středu projednávala Rada České televize. Veřejnoprávní médium chce novou platformou nahradit stávající službu iVysílání, jejíž 10 let starou podobu považuje za dosluhující. Moderní archiv České televize bude k dispozici na webu, v mobilních aplikacích i pod červeným tlačítkem HbbTV.

„Nové iVysílání bude kumulovat většinu dostupného videa napříč online produkty a vysílacími kanály a vyvažovat tak funkce lineárního programu a online katalogu, novinek a archivních pořadů, hlavních a doplňkových obsahů, stejně jako potřeby pasivních diváků a aktivních uživatelů nových technologií,“ píše ve zprávě, kterou Radě ČT předložil generální ředitel Petr Dvořák, Jan Maxa, ředitel divize Vývoj pořadů a programových formátů. Pro každého uživatele má být nové iVysílání unikátní, a to formou doporučení i dramaturgie.

Čtěte také

Dosavadní ývoj nové platformy iVysílání v bodech

  • Systém pro odbavování videa – je vyvíjen pro celý ekosystém. Česká televize ho označuje za nejtěžší technický úkol a naprostý základ nového řešení.
  • Produkční prostředí – kompletní serverová infrastruktura pro budoucí stabilní běh nové platformy v datacentru ČT s dostatečně dimenzovaným výkonem a konektivitou.
  • Napojení na data o pořadech – provázání s interním systémem obsahujícím komplexní informace o pořadech. Jde o stovky tisíc záznamů. Aktualizace dat probíhá v řádu jednotek sekund.
  • Nový videopřehrávač – nahradí současné řešení od externího dodavatele. Klíčový bod interakce s uživatelem přímo v rukou ČT. Nová verze řeší mj. snadnou přístupnost pro handicapované uživatele.
  • Vyhledávání – systém Elasticsearch umožní kvalitnější řazení výsledků, řeší také překlepy nebo skloňování češtiny ve vyhledávaných výrazech.
  • Uživatelské rozhraní pro web, mobilní aplikace i HbbTV – návrh uživatelského rozhraní na několika platformách. Česká televize ho odlaďovala při testování s reálnými uživateli, při čemž eliminovala řadu chyb. Grafičtí designéři navrhli novou vizuální podobu archivu.
  • Nová jednotná hlavička a patička webu – nový návrh nahradí problematickou a často nekonzistentní podobu hlavní navigace webu. Bude aplikován najednou na všechny platformy.
  • Moje ČT – systém jednotných uživatelských účtů, který byl od základu přepracován. Umožní divákům jednotné přihlášení, personalizaci obsahu nebo využití notifikací.
  • Nové řešení analytiky – interní měření úspěšnosti jednotlivých formátů na pokročilejší bázi
autor: lukpo
Spustit audio

Související