České UPC uvede ještě letos vysílání ve vysokém rozlišení

3. říjen 2007

Dominantní kabelový operátor UPC ještě do letošních Vánoc uvede pod značkou HD+ vybrané pořady ve vysokém rozlišení (HDTV). V rámci včerejší konference serveru DigiZone to uvedl mluvčí společnosti František Malina. Otázkou je, kolik českých domácností si výhody této technologie může skutečně vychutnat. Údaje se značně rozcházejí. UVNITŘ: Fotografie a audio

Když si průzkum ohledně HDTV nechala vypracovat Telefónica O2, zjistila, že pouhá dvě procenta zákazníků mají doma HD ready televizory. Naopak šetření placené společností Sony tvrdí, že mezi Čechy je takových přijímačů půl milionu. K tomuto číslu se ovšem jak účastníci panelové diskuse, tak někteří diskutující z pléna stavěli dost skepticky. "Leda byste počítali i HD televizní karty v počítačích," poznamenal například Jakub Ditrich.

Přesto však tuzemské firmy s vysokým rozlišením čile experimentují. Už zmíněná Telefónica O2 například zkouší pozemní HDTV ve spolupráci s Českou televizí. Ve svém multiplexu C šíří v tomto rozlišení první program ČT. Nejde ale o pravé HDTV, protože jde o klasický signál, který je pouze na vysoké rozlišení přepočítaný. O plném HD v tomto případě veřejnoprávní televize neuvažuje. Telefónica je naopak připravena uzpůsobit svou O2TV pro šíření HD ještě do konce roku, stanice v tomto rozlišení ale zatím nabízet nebude.

Václav Hubička (Telefónica O2)

Frýdecko-místecká firma Mattes AD má podle svého jednatele Petra Pobořila zatím jen sto zákazníků, kteří mohou sledovat stanici Nonstop Kino HD. Připravuje ovšem další HD programy, dokonce i vlastní, přičemž si pořídila malé televizní studio. Své pořady si ovšem zatím pouští pouze na vnitřním okruhu, protože chce mít nejdřív jasno v legislativních otázkách, které chce konzultovat s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Každopádně by se do Vánoc v její nabídce měl vedle Nonstop Kina HD objevit ještě jeden obdobný program.

Jihomoravského operátora Self Service zastupoval ředitel Jan Dašovský. V rámci své IPTV sítě tato společnost zkouší čtyři HDTV programy, další dva chce přidat do konce prosince. Pro vysílání v kabelových sítích je ovšem podle Dašovského HDTV tak nákladné, že by se nezaplatilo. Finanční stránku věci vzápětí přiblížil předseda představenstva Czech Digital Group Leoš Pohl. Podle jeho propočtů by jeden HD kanál jen na ročních poplatcích za šíření signálu v MPEG-4 přišel na 200 milionů Kč, při satelitní distribuci pak na desetinu této částky. Proto bude vždy výhodnější, když to bude jen lokalizovaný klon nadnárodních HD stanic.

Jan Dašovský (Self Service)

HDTV ovšem nezavrhují ani české celoplošné stanice. Pro Českou televizi budou mezníkem ZOH v kanadském Vancouveru, které se uskuteční za necelé dva a půl roku. Tehdy by veřejnoprávní instituce chtěla odstartovat stálé vysílání ve vysokém rozlišení.

Naopak olympiádu v čínském Pekingu, která bude mezinárodně odbavována v HDTV, uvidí čeští diváci ve standardním rozlišení, ovšem s poměrem obrazu 16:9. Zavádění HDTV si Česká televize rozložila do čtyř etap, jejichž součástí je spuštění nových HD odbavovacích pracovišť, naplánované na polovinu příštího roku. V HD bude natáčeno také zpravodajství, následovat bude speciální HD kanál na satelitu, kde by se měl objevit koncem příštího roku.

Rudolf Pop (Česká televize) a Václav Hubička (Telefónica O2)

K HD míří i televize Nova. Ta už dříve uvedla, že plánuje posílat na vysílače svůj program v HD i standardním rozlišení, navíc dostavěla novou budovu zpravodajství, která je už na tuto technologii připravena. Jan Dašovský přesto zůstal skeptikem, když odpolední diskusi serveru DigiZone.cz uzavřel v nadsázce slovy, že "HDTV bude určitě hitem Vánoc, ale asi ne těch letošních".

Zvukové záznamy z konference naleznete na webu Českého rozhlasu Leonardo

autor: Filip Rožánek
Spustit audio