Česko je dnes nejhůře zasaženým evropským státem, píše The Guardian a všímá si nedělních protestů

19. říjen 2020

Deník The Guardian se na svých stránkách věnuje pandemické situaci v Evropě. Mezi hlavní události na starém kontinentu britský list zařadil demonstraci na Staroměstském náměstí v Praze.

Sešli se tam odpůrci opatření proti šíření koronaviru, především z řad fotbalových chuligánů. Proti skupinkám v davu čítajícímu okolo dvou tisíc lidí musela zasáhnout policie. Vzduchem létaly pivní lahve, plechovky i zábavní pyrotechnika.

Čtěte také

Guardian připomíná, že Česko je v současné době nejhůře zasaženou evropskou populací. V zemi jsou zavřené restaurace a školy vyučují v distančním režimu. Podle místopředsedy vlády Karla Havlíčka (za ANO) by však o případné lockdownu, tedy úplném uzavření, vláda rozhodla až za dva týdny.

Merkelová: Rozhoduje se o Vánocích

Naopak Irsko zavede „rozhodující“ celostátní omezení už v pondělí, jak uvedl bývalý ministr zdravotnictví a současný šéf resortu školství, výzkumu a inovace Simon Harris. Podle něj je „virus ve všech komunitách na takové úrovni, že přístup jednotlivých krajů nebude dostatečný”.

Čtěte také

Nová omezení oznámila také švýcarská vláda. Plánuje zákaz shromažďování více než patnácti lidí na veřejných místech a povinné roušky uvnitř budov, včetně kin a obchodů. Kabinet doporučil lidem práci z domova.

V Německu vyzvala kancléřka Angela Merkelová občany, aby zůstali doma, kdykoli to bude možné. „Jaká bude zima a Vánoce, se rozhodne v nadcházejících týdnech," řekla k tomu. Během 24 hodin se v zemi objevilo téměř 8 tisíc pozitivních případů.

Poté, co Světová zdravotnická organizace ohlásila „velmi znepokojující“ nárůst evropských případů v průběhu jednoho týdne, oznámily denní rekordy také Polsko a Belgie. Paříž a osm dalších francouzských městských center, které jsou domovem přibližně 20 milionů lidí, stanovily minimálně na měsíc noční zákaz vycházení, uzavírá Guardian.

Američané chtějí volit prezidenta

Americké státy se připravují na nápor voličů online. Lidé se registrují k hlasování o novém prezidentovi. Tématu se věnuje Politico.

Čtěte také

Některé regiony už mají za sebou výpadky webových serverů kvůli celkovému přetížení online provozu. Případné další závady by na poslední chvíli mohly znamenat ztrátu některých hlasů pro jednoho z prezidentských kandidátů.

Většina států umožňuje takzvané brzké hlasování a prozatímní čísla naznačují, že by prezidenta mohl volit rekordní počet lidí. Podle United States Elections Project, který shromažďuje volební statistiky, už hlasovalo více než 27 milionů Američanů, což je pětina z celkového počtu hlasů v prezidentských volbách v roce 2016. Několik států k tomu zaznamenává víc registrací než kdykoli předtím.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku. Připravila ho Veronika Dospělová. 

Spustit audio

Související