Český rozhlas 4 - Rádio Wave se třináctky nebojí

10. leden 2006

Dlouho očekávaný čtvrtý okruh Českého rozhlasu, který je určený mladým posluchačům, by měl zahájit vysílání pro veřejnost v pátek 13. ve 13 hodin a 13 minut. Stanice bude dostupná posluchačům v Praze a široké oblasti středních Čech v pásmu VKV na frekvenci 100,7 MHz a celosvětově na internetu. Do 9. února přibude ČRo 4 společně s televizním programem ČT 4 Sport do multiplexu A, signál Radiokomunikací se k tomuto datu rozšíří navíc po Praze a Brnu i na Ostravsko. Nový rozhlasový program od 1. prosince minulého roku vysílal zatím zkušebně jen pro zaměstnance ČRo.

"Český rozhlas 4 - Rádio Wave nabídne svým příznivcům širší záběr alternativní hudby," zmiňuje Pavel Balíček, šéf digitálního týmu. Stanice si za svůj cíl vytkla podporu mladých domácích kapel a interpretů. Moderátoři rádia se představí novinářům na tiskové konferenci tuto středu 11. ledna. Akce, kterou hudebně podbarví DJ Maceo, se zúčastní Kay Buriánek ze skupiny Sunshine, Jakub Johánek z formace 100°C, bubeník Rae z kapely Clue a Abd52 (projekty BoomBap.cz a Street). Mezi zástupce tisku přijde i generální ředitel ČRo Václav Kasík, kterému se rádio pro mladé konečně podařilo spustit - první zmínka o stanici je přitom už dvanáct let stará. Na konferenci bude také programový ředitel Jaromír Ostrý, ředitel úseku komunikace Josef Havel, šéfredaktor ČRo 4 Ladislav Lindner-Kylar a dramaturg stanice Markéta Pešková.

Minulost projektu

Iniciátorem myšlenky stanice pro mladé posluchače byl v roce 1994 tehdejší šéfredaktor Radiožurnálu Alexandr Pícha a získal pro ni generálního ředitele Vlastimila Ježka. Pícha zpracoval analýzu na Grémium ČRo, v průběhu Ježkova funkčního období (1993 - 1999) bylo rádio připraveno ke spuštění. Nestalo se tak. Podle generální ředitele se tehdy nepodařilo získat volné kmitočty, ze stejného důvodu nebylo rádio pro mladé spuštěno ani v roce 2001. Projekt ale získal velký ohlas na veřejnosti, vznikla dokonce petice za spuštění nové stanice. Jejím iniciátorem byl roku 2004 David Špringl, najít ji můžete dodnes na adrese http://cro4.php5.cz/.

Lepší časy pro ČRo 4 nastaly až v první polovině loňského roku, kdy se uskutečnilo výběrové řízení na nového generálního ředitele. Plán spuštění rádia pro mladé měli ve svých projektech všichni tři finalisté, kromě Václava Kasíka i ředitel ČRo 6 Richard Medek a už zmiňovaný Alexandr Pícha, který byl tehdy už ředitelem Radiožurnálu. Na důležitost spuštění ČRo 4 upozornil také předseda Rady Českého rozhlasu Michal Prokop. Ve výběrovém řízení zvítězil staronový generální ředitel, který cestu za startem veřejnoprávního okruhu pro mladé posluchače 1. prosince roku 2005 úspěšně završil. Posluchači mohou začít posuzovat kvalitu nové stanice už od tohoto pátku. Doufejme, že se jim Český rozhlas 4 - Rádio Wave bude líbit.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio