Český rozhlas bude během mimořádných opatření bavit i vzdělávat

23. březen 2020

Český rozhlas v návaznosti na aktuální opatření související s epidemií koronaviru zařadil do vysílání pořady určené posluchačům všech věkových kategorií, které nabídnou odborné poradenství, vzdělávání i zábavu. Záznamy odvysílaných pořadů nebo speciální podcasty jsou posluchačům k dispozici na audioportálu mujRozhlas.

„Ve vysílání Českého rozhlasu se kromě aktuálního zpravodajství snažíme klást důraz i na formáty, které posluchačům všech věkových kategorií pomáhají veškerá mimořádná opatření zvládat. Zařadili jsme proto nejen pořady vzdělávacího a informačního charakteru, ale i nové zábavné formáty, které mohou pomoci posluchačům v rozptýlení během jejich pobytu doma,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Stanice Český rozhlas Dvojka zařadila interaktivní speciál S vámi v karanténě, v rámci kterého se mohou posluchači svěřit se svými pocity i požádat o pomoc. V Zápiscích z karantény se se svými zážitky svěřuje Halina Pawlovská a pořad Kolotoč se proměnil na prostor pro vzkazy a poděkování všem, kteří aktuálně pomáhají. Na vlnách Dvojky také probíhá soutěž s Lucií Bílou o nejlepší vlastnoručně vyrobenou roušku s názvem Roušky nás baví. Několikanásobná zlatá slavice se zavázala, že osobně vybere nejkreativnější posluchačskou roušku a dotyčnému věnuje vlastnoručně vyrobený kousek. 

Český rozhlas Vltava nabídne posluchačům to nejlepší z české literární klasiky. Ve znamenitém podání předních českých herců se mohou posluchači těšit na Markétu Lazarovou Vladislava Vančury, Povídky malostranské Jana Nerudy nebo Český snář Ludvíka Vaculíka. Neomezený poslech Čtenářského deníku zase ocení děti školou povinné.

Regionální stanice Českého rozhlasu spustily speciální programovou řadu 

Programovou řadu regionálních stanic Českého rozhlasu Společně to zvládneme tvoří aktuálně tři speciální formáty. Vzájemný kontakt mezi posluchači napříč celou republikou, kteří nemají vždy přístup na internet a sociální sítě, poskytne každý všední den mezi 9. a 10. hodinou dopolední pořad Na klidné vlně se Zdeňkem Junákem. Praktické rady a doporučení, jak minimalizovat riziko nákazy koronavirem, poskytne servisní rubrika Desatero bezpečného chování pro seniory, která poběží každý den od 5 do 19 hodin každou hodinu. Denně od 5. do 19. hodiny budou regionální stanice Českého rozhlasu vysílat také písničková poděkování Děkujeme do první linie. Každá poslední písnička v hodině bude i s poděkováním věnována všem pracovníkům, kteří se o občany České republiky v době ohrožení koronavirem starají v první linii. 

Nové formáty pro nejmenší posluchače

Rádio Junior, stanice Českého rozhlasu pro nejmenší posluchače, zařadilo speciální hodinu pro děti 1. stupně základních škol. Nový pořad s názvem Skoro školní vysílání z pokojíčku Vendy, Fráni vzdělává v českém jazyce, prvouce, přírodovědě nebo vlastivědě. Audioportál mujRozhlas.cz si pro nejmenší děti a školáky připravil speciální stránku Pro děti, kde posluchači najdou výběr ze současných i archivních pohádek, dobrodružné četby na pokračování a seriálů. Speciální sekce je pak věnována čtenářskému deníku a obsahu pro chytré hlavy. Právě tam najdou školáci zajímavé reportáže o přírodě, sportu, vědě, ale také poslech o častých chybách v češtině.

Vybrané pořady můžete poslouchat celý měsíc 

Pro posluchače stanic Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Vltava, Rádia Junior a uživatele mujRozhlas.cz jsou nově vybrané aktuální četby k dispozici na jednotlivých webech stanic a aplikacích k dispozici po celý měsíc.

Každý den od 17:30 najdou posluchači na FB stránce mujRozhlas stream exkluzivního archivního obsahu nebo výběr z nejpopulárnějších kousků čtenářského deníku. 

Vše přehledně na jednom místě naleznete zde.  

autor: bbu
Spustit audio

Související