Český rozhlas Radiožurnál nabízí své zpravodajství i do chytrých reproduktorů Google Home

24. červenec 2019

Posluchači stanice Český rozhlas Radiožurnál nyní mohou poslouchat zpravodajství i na chytrých reproduktorech Google Home. Stačí říct “OK Google, talk to Czech Radio News” a ihned se pustí zprávy z poslední hodiny.

„Naše zpravodajství chceme šířit všemi možnými způsoby - ve vysílání, na webu, v mobilních aplikacích nebo právě v chytrých reproduktorech. Google Home zatím neumí česky, ale má zde již svou základnu fanoušků a do budoucna má velký potenciál,“ uvedl šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan. „Chytré reproduktory navíc lidi „vychovávají“ ke vztahu k rádiu. Podle aktuálního průzkumu americké NPR má 55 procent majitelů chytrých reproduktorů pocit, že nyní poslouchají více audia než dříve,“ dodal Ondřej Suchan.

Zprávy Radiožurnálu lze již rok poslouchat i v chytrých reproduktorech Amazon Alexa. Posluchači, kteří již zařízení Amazon Echo vlastní, si v jeho mobilní aplikaci či na webu mohou přidat „Český rozhlas Radiožurnál – zprávy“ do svého denního briefingu. Pak stačí říct “Alexa, what’s the news” a nejnovější zprávy se spustí.

„Když jsme zprávy do Alexy přidali, ozvala se řada lidí, že by chtěli podobnou funkci i na Google Home. Jsem rád, že jsme jim to nyní nabídli a zprávy mohou poslouchat tam, kde jim to vyhovuje. V budoucnu bychom pak rádi umožnili uživatelům i poslech samotného vysílání,“doplnil ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina.

Chytré reproduktory jsou v zahraničí velkým hitem. Jen v amerických domácnostech se jich nachází 118 milionů a používá je 21 procent dospělých Američanů. Pouštění zpráv pak podle studie NPR patří mezi nejpopulárnější úkoly pro chytré asistenty.

autor: bbu
Spustit audio

Související