Český rozhlas zasedne ve světovém DAB fóru, pokračuje v cestě k digitalizaci

10. listopad 2015

Poprvé v historii bude mít Český rozhlas a Česká republika zastoupení v prestižním orgánu WorldDAB fóra, které podporuje aktivity vedoucí k rozvoji digitálního rozhlasového vysílání. Členem jeho Řídícího výboru byl zvolen prozatímní ředitel ČRo Karel Zýka. Český rozhlas díky tomu může získat lepší vyjednávací pozici na mezinárodním poli, zejména u výrobců automobilů, výrobců digitálních rádií i při vyjednáváních s národními a nadnárodními orgány.

„Český rozhlas již učinil řadu důležitých kroků směrem k rozvoji digitalizace rozhlasového vysílání, letos v srpnu zejména spuštěním experimentálního DAB vysílání pro Prahu a okolí. WorldDAB je fórum na rozvoj a podporu digitalizace rozhlasového vysílání v celosvětovém měřítku. Řeší zejména vyjednávání podmínek, technologie, rozvoj digitálních rádií i vysílačů a národní podporu u jednotlivých kontrolních orgánů. Členstvím v tomto prestižním fóru ČRo potvrdil svoji pozici lídra a garanta rozvoje digitalizace v České republice,“ uvedl prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka.

WorldDAB je samostatné fórum, nezávislé na jakémkoliv dalším úřadu nebo unii. Sídlí v Londýně a jde o největší profesní orgán věnující se digitálnímu rozhlasovému vysílání. V Řídícím výboru(Steering Board) WorldDAB fóra zasedají zástupci výrobců DAB přístrojů, vysílatelů, operátorů či představitelé jednotlivých národních orgánů na podporu DAB. Mezi jeho úkoly patří zejména doporučení a podpora národních aktivit jednotlivých členů v oblasti rozvoje DAB vysílání.

Český rozhlas má hotovou koncepci digitálního rozhlasového vysílání a je připraven přechod na DAB kdykoliv spustit. Představil již i konkrétní předpoklady k tomu, aby spuštění DAB v České republice pokročilo dopředu. Kromě legislativy jde například o financování souběžného analogového a digitálního vysílání nebo koordinaci se soukromým sektorem. Pro úspěšný průběh digitalizace prosazuje také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli.

autor: Jiří Hošna
Spustit audio