Chcete legálně sledovat evropské filmy? Nový on-line katalog by měl napovědět, kde je hledat

18. duben 2019

Z Česka jsou do nové služby zařazeny například videotéky MyPrime, Aerovod, Voyo, Banaxi, Netflix nebo HBO GO. Lumier VOD čerpá data také z portálu Filmtoro.cz.

Evropská komise spustila ve spolupráci s Evropskou audiovizuální observatoří nový projekt Lumier VOD. Jedná se o on-line katalog určený pro diváky, kteří hledají možnost legálního sledování evropských filmů, respektive tvorby pocházející od evropských autorů. Bezplatná služba je dostupná na adrese http://lumierevod.obs.coe.int/. V databázi má být více než 35 tisíc filmů a data jsou získávaná z přibližně 250 legálních videoték v osmadvaceti evropských zemích. Zajímavostí je, že Lumier VOD čerpá například i z databáze portálu Filmtoro.cz, takže se zde objevují služby, jako je UPC MyPrime, Aerovod, Voyo nebo Banaxi.

Důvodem ke spuštění nového on-line katalogu byla mimo jiné skutečnost, že doposud prakticky neexistovala ucelená databáze evropského filmu s právy pro VOD distribuci, pouze ve formě jednotlivých nástrojů, jako je právě v Česku Filmtoro. V Evropě přitom bylo od roku 2007 do roku 2017 vyrobeno více než 18 tisíc filmů. „Evropa je a stále bude významným hráčem, pokud jde o filmovou produkci. Je na nás, abychom zajistili diváky pro evropské filmy, které si je zaslouží. Lumiere VOD, které pokrývá více než 250 VOD služeb a 35 tisíc evropských filmů, je iniciativou přijatou v rámci naší strategie #Digital4Culture (digitalizace pro kulturu, pozn. red.),“ uvedla Maryia Gabriela, komisařka pro digitální ekonomiku a společnost.

autor: lukpo
Spustit audio

Související