Chorvati plánují otestovat v DAB+ pokrytí tunelů, novinku by uvítali i čeští řidiči

2. leden 2023

Češi by při cestách po Chorvatsku, které patří mezi nejoblíbenější zahraniční destinace, mohli naladit signál digitálního rádia DAB+ i ve vybraných silničních tunelech. Pokrytí technologií je v současné době dobré, podílí se na něm ale prakticky téměř pouze veřejnoprávní rozhlas se svými dvěma celoplošnými okruhy.

V současné době je DAB+ šířen z 26 vysílacích bodů a pokrývá 96 % populace. „Zaměřili jsme se na dálnice kvůli automobilům, kde je aktuálně pokrytí 93 procent. Plánujeme dva pilotní projekty na pokrytí tunelů signálem DAB+, jeden menší a jeden větší tunel, a poté doufáme, že s koncesionáři najdeme model pro pokrytí všech větších tunelů v Chorvatsku,“ uvedl pro Poslovni dnevnik Bruno Cigrovski, vedoucí oddělení pro rádiové sítě, vysílače a komunikace HAKOM.

Přesto, že Chorvatsko má v současné době zajištěné pokrytí, to, co mu chybí, je zejména programová nabídka. V multiplexu OiV Croatia DAB+ je v současné době na severu země šířeno pouze pět stanic, z toho dva jsou celoplošné okruhy HRT HR1 a HRT HR2. Dále se jedná o Radio Nacional, Radio 101 a Radio Tvornica. Ve zbytku země je pak možné naladit pouze první tři zmiňované programy. Vzhledem k obsazenosti multiplexu je použit datový tok 96 kbps s kódováním AAC-LC.

autor: lukpo
Spustit audio

Související