Čína přišla s vlastním standardem CDR pro digitální rozhlas

23. srpen 2016

Technologie umožní na jedné frekvenci šířit obvykle od jedné do čtyř stanic, případně i více. Tím se podoba technologiím HD Radio a DRM+.

Kromě standardů DAB a DRM se bude pro šíření digitálního rádia používat i technologie CDR, což je de facto zkratka pro China Digital Radio. Její nasazení odsouhlasil v Číně již v listopadu 2013 regulátor State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television of the People’s Republic of China (SAPPRFT). Informaci o novém standardu přinesl web Radio World. Pro šíření signálu bude využito pásmo VKV/FM v rozsahu 87.5 až 108 MHz.

Technologie CDR umožní na jedné frekvenci šířit obvykle od jedné do čtyř stanic, případně i více, tím se podoba technologiím HD Radio a DRM+. China Digital Radio zároveň umožňuje i paralelní šíření analogového rádia. Jeden kanál působí v pásmu 400 kHz a pro lepší představu odlišení jednotlivých standardů je možné se podívat na následující tabulku. Čína si může vysílání ve vlastním standardu dovolit. Co do počtu obyvatel, drží tato země s necelou půl druhou miliardou lidí světové prvenství. Kupní síla Číny je obrovská a v poslední měsících významně expanduje ekonomická elita i do Evropy.

autor: lukpo
Spustit audio