Členové Českého klubu turistů na Náchodsku obnovují značky v terénu a připravují také nové trasy

25. červen 2022 07:55

Vypravíme se společně do přírody a nahlédneme pod ruce členům Českého klubu turistů na Náchodsku, kteří pro vás každoročně obnovují značení a chystají i nové trasy. Ty vznikají třeba v návaznosti na výstavbu rozhleden nebo jiných turistických cílů. Důvodem pro vznik nové trasy ale může být i něco úplně jiného. 

Čtěte také

„Zrovna musím dávat značku vysoko, protože ta trasa vede z kopce dolů. V takovém případě je třeba turistické značky umisťovat spíše do větší výšky,“ říká Pavel Staněk, předseda Značkařského obvodu Náchod.

Při té příležitosti drží v ruce štětec s bílou barvou. A teď ho vyměnil za další s barvou žlutou. Barvy turistických značek mají nějaká pravidla? „Většina lidí jistě ví, že každá turistická značka má nahoře a dole bílou barvu. To je barva upozorňovací. A uprostřed, ta hlavní, podle které vede trasa, je barva vedoucí. V tomto případě ji značíme barvou žlutou.

Tato konkrétní trasa ovšem není jen tak obyčejná. Pro Pavla Staňka osobně má větší význam a je pro něj něčím specifická.

Čtěte také

„Špatně se mi o tom mluví. Prodloužení této trasy vzniklo kvůli tomu, že na konci obce Mezilesí, kde se právě nacházíme, tragicky zahynul můj syn. A protože to byl také značkař, tak bylo rozhodnuto, že trasu ze Slavoňova v letošním roce prodloužíme kolem místa onoho neštěstí, z Mezilesí až do významného poutního místa Rokole.

Když maluje turistickou značku, co se Pavlovi Staňkovi honí hlavou? „Hlavně abych nepřetáhl. Ale to je taková rutinní starost všech značkařů. Ale jinak se mi samozřejmě toho v hlavě honí na tomto konkrétním místě spousta.

Čtěte také

Není to jediná trasa, která vzniká v letošním roce. „Určitě ne. Vedle běžné obnovy značení, které letos čítá v našem náchodském obvodě zhruba 300 kilometrů, máme také prodloužení několika tras. Když budu konkrétní, prodlužujeme trasu z Borové na česko-polskou hranici a napojujeme se tak na síť polských turistických tras.

„Současně bych turistům doporučil, udělali jsme dost významné změny v lokalitě kolem pevnosti Skutina, kolem Sedloňova, kolem chaty Horalka na Sněžné. Tedy konkrétně jsme protáhli turistickou trasu z chaty Horalka k poměrně známé takzvané Grullichově skalce. K arboretu, které určitě stojí za to vidět, dodává Pavel Staněk.

Obnova stávajících turistických značek a vyznačení nových turistických tras na Náchodsku by mělo být hotové do začátku letních prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související