Co způsobuje časté výpadky O2 TV? Operátor se konkrétním otázkám opět vyhnul

15. listopad 2019

Podle oslovených telekomunikačních expertů nezvládá tato služba v krizových chvílích nápor klientů a lidově řečeno spadne nebo se zahltí požadavky na opětovné připojení. Firma jejich názor nekomentovala.

O2 TV, největší IPTV platforma na českém trhu, kterou provozuje společnost O2 Czech Republic, se v posledních týdnech a měsících potýká s častými výpadky. Projevují se většinou tak, že klienti se k této platformě nemohou přihlásit. Problémy se objevují obvykle v době, kdy televizní vysílání sleduje větší počet diváků. Nelze ho ale přesně predikovat. Ostře sledované duely, v nichž figurovala Slavia Praha, byly odvysílány bez větších problémů, redakce portálu Digitální rádio je ale znovu zaznamenala například v sobotu.

Čtěte také

Pro operátora jsou otázky na tuto problematiku citlivé a na položené dotazy konkrétně neodpovídá, reaguje spíše obecnými frázemi. Podle mluvčí O2 TV Lucie Jungmannové získává operátor díky atraktivnímu obsahu měsíčně tisíce nových zákazníků a roste nejrychleji za posledních třináct let provozu.

„V uplynulých týdnech jsme opakovaně překonali několik rekordů ve sledovanosti. S tím souvisí to, že ve výjimečných okamžicích může zlomek diváků zaznamenat delší odezvy při sledování nebo přihlašovaní k O2 TV. Intenzivně pracujeme na tom, abychom naši službu neustále zlepšovali a vysoký zájem lidí dokázali plně uspokojit,“ uvedla Jungmannová

Kde je ale skutečně jádro problémů, které způsobují výpadky služby O2 TV? Redakce našeho portálu oslovila několik expertů z branže telekomunikací. Ti se pod zárukou anonymity k problematice vyjádřili, několik z nich je přímo ve vztahu ke společnosti O2 Czech Republic. Podle jejich vyjádření se zdá, že problém nemá samotná služba, která distribuuje videa k divákovi, ale platforma, která ověřuje, zda uživatelé mají k danému obsahu práva - například zda mají aktivní účet, zaplaceno či správný balíček služeb.

Čtěte také

„Tato služba není v krizových chvílích, například na začátku sportovního přenosu, schopná ustát nápor klientů a spadne nebo se zahltí,“ vysvětlil telekomunikační expert a doplnil: „Každý neúspěšný požadavek diváka vyvolá další dotaz na tuto službu a díky tomu ji není snadné nahodit takovým způsobem, aby ustála nároky neuspokojených klientů.“

Zároveň není vyloučena ani možnosti, že na IPTV systém O2 někdo útočí, čímž znemožňuje jeho korektní fungování.

Pokud se nic nezměnilo, společnost O2 předmětný systém nakupuje od třetí strany, takže jeho možnosti v něm dělat změny budou pravděpodobně velmi omezené a je otázkou, zda v průběhu náboru nových uživatelů, jež jsou dlouhodobě patrné z hospodářských výsledků a nelze je nijak zpochybnit, docházelo k průběžnému posilování všech částí infrastruktury.

autor: lukpo
Spustit audio

Související