ČTÚ: Šluknovský výběžek není dostatečně pokryt digitálním signálem

11. září 2007

Český telekomunikační úřad vydal svou pravidelnou měsíční monitorovací zprávu. V dokumentu, který se věnuje srpnovým událostem v oblasti digitalizace i dalším relevantním trhům mimo jiné uvádí, že měření prokázala nedostatečné pokrytí Šluknovského výběžku digitálním signálem.

Měsíční monitorovací zpráva - kapitola Digitalizace rozhlasového a televizního vysílání

V rámci pokračujících jednání o ukončení analogového televizního vysílání v lokalitě Domažlice došlo k dohodě o způsobu provedení ukončení analogového televizního vysílání z vysílače Vraní vrch. Dne 31. srpna 2007 bylo ve 24.00 hodin ukončeno veškeré zemské analogové televizní vysílání z tohoto stanoviště. Vzhledem k vzájemnému překrytí území signálem jednotlivých televizních vysílačů však lze nadále na některých místech přijímat zemské analogové televizní vysílání ze vzdálených vysílačů, které leží vně této oblasti.

Informace z období před ukončením analogového vysílání potvrzují dostatečnou úroveň vybavení domácností zařízením potřebným pro příjem digitálního vysílání. Získané informace potvrzují, že část domácností přechází na jiný, zejména družicový způsob příjmu.

V průběhu srpna pokračovali pracovníci státní kontroly i společnosti Radiokomunikace v měření pokrytí a hodnocení příjmové situace ve vybraných lokalitách ucelené oblasti Ústí nad Labem, v níž bylo dne 30. června 2007 zahájeno zemské digitální televizní vysílání programů České televize z vysílače Ústí nad Labem - Buková hora. Měření bylo zaměřeno na ty lokality uvnitř ucelené oblasti Ústí nad Labem, u nichž provedené modelové výpočty indikují nedostatečné pokrytí digitálním vysíláním nebo zhoršení příjmu digitálního vysílání oproti příjmu analogového vysílání šířeného z téhož vysílače.

V současné době jsou digitálně šířeny pouze 4 programy České televize a programy Českého rozhlasu, jednání o podmínkách šíření programu TV NOVA stále probíhají.

Nedostatečné pokrytí digitálním vysíláním bylo měřením potvrzeno v souladu s modelovými výpočty zejména v oblasti Šluknovského výběžku a v některých lokalitách, v nichž je i příjem analogového vysílání zajišťován doplňkovými vysílači malého výkonu. Výsledky dosud provedených měření ukazují, že s ohledem na velmi členitý terén je v některých lokalitách příjem digitálního signálu nedostatečný. Měření budou pokračovat i v následujícím období s cílem identifikovat lokality, v nichž by bylo účelné vybudovat doplňkové digitální vysílače malého výkonu.

V návaznosti na rušení některých doplňkových vysílačů malého výkonu, k němuž došlo v důsledku zahájení zemského digitálního vysílání na území Německa z vysílačů velkého výkonu v oblastech Drážďany 29, 36 a 39, Loebau 27, 36 a 39 a Chemnitz 22, 25 a 32, probíhala měření s cílem potvrdit rozsah vzniklého rušení a navrhnout způsob jeho eliminace včetně identifikace náhradních rádiových kanálů pro případné přeladění rušených vysílačů. V postižených lokalitách pak pracovníci společnosti Radiokomunikace provedli nezbytná opatření.

Díky velmi úzké spolupráci ČTÚ a společnosti Radiokomunikace se tak podařilo vzniklé rušení ve všech případech velmi rychle odstranit a divákům zajistit opět nerušený příjem televizních programů.

autoři: ČTÚ , Filip Rožánek
Spustit audio