ČTÚ: Vypnutí analogu v roce 2014 by bylo nešťastné

18. září 2007

Český telekomunikační úřad by uvítal, kdyby se oblast Čech pokryla digitálním signálem souvisle a ne přeskakováním po jednotlivých místech. Při pondělním setkání s novináři to uvedl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Úřad také čeká na to, až si Česká televize ujasní, jak a kde bude opouštět analogové vysílače.

Při snídani s novináři se zástupce ČTÚ dotkl několika témat. Prvním z nich byla nová verze technického plánu přechodu na digitální vysílání. Ta musí vzniknout, protože současná verze po schválení digitální novely ve sněmovně tak jako tak pozbude platnosti. "Musí být jasno, jak Česká televize bude vypínat. Pokud bude vypínat laxně, nic nebude. To bychom také mohli vypnout v roce 2020," sdělil novinářům Dvořák.

Opustí-li Česká televize své analogové kmitočty včas, mělo by digitální vysílání v roce 2010 přijímat asi 80 % obyvatel. "Určitě to nebude 95 %," zdůraznil předseda Rady ČTÚ. A je tu ještě jeden háček. "Musím zdůraznit, že digitální signál nenahradí analog v poměru 1:1, ale pouze statisticky. Tedy: Má-li 95 % obyvatel přístup k analogu, tak 95 % bude mít digitál," upozornil Dvořák. Podle něj by bylo velmi drahé zajistit digitální signál úplně každému, kdo má nyní analogový příjem. "Podle mého názoru to nebudou ochotny platit ani ty televize. Jak Prima, tak Nova budou bedlivě zvažovat, jak pokrýt republiku," konstatoval dále.

2014? Nešťastný termín

Předseda Rady ČTÚ komentoval i dopis společnosti Radiokomunikace předsedovi sněmovní mediální komise Vítězslavu Jandákovi (ČSSD). V dopise z minulého týdne operátor plédoval za pozdější vypnutí analogového vysílání, pro které navrhoval roky 2012 až 2014. Jinak by se prý nemuselo stihnout vybudování všech digitálních sítí. V současné době se přitom počítá s 10. říjnem 2010. "Rok 2014 je podle mého názoru nešťastný. V pátek tu byla generální ředitelka Radiokomunikací a vysvětlovala, že to tak nemysleli. Pro mne to bylo velké překvapení, stejně jako pro ostatní účastníky, protože celé čtyři roky vysvětlovali, že potřebují na sestavení sítě tři roky," zopakoval Dvořák svůj postoj, který sdělil už poslancům při zasedání kulturního výboru minulý týden.

Dvořák by podle svých slov chápal, kdyby k odkladu vedly technické a povětrnostní komplikace. Vysílače třeba není možné budovat v zimě a velkých mrazech. Jiná by ale jeho reakce byla, pokud by se ukázalo, že ve skutečnosti je motivace Radiokomunikací finanční. "Pak má reakce může být jediná: je to váš problém. Protažením analogu se zhodnocují investice do analogu a zdržují investice do digitálu," načrtnul Dvořák možné uvažování operátora. V takovém případě by ovšem předseda Rady ČTÚ začal prosazovat volný trh v oblasti provozování vysílačů: "Řekl jsem jí [ředitelce Radiokomunikací Jane Hannahové - pozn. red.], že ČTÚ bude maximálně podporovat konkurenci mezi operátory digitálních sítí."

Pokrývejme souvisle

Řeč přišla i na další pokrývání České republiky digitálním signálem. "Chtěli bychom v nejkratší možné době pokrýt Čechy jako souvislou oblast, ne skákat jako blecha a řešit pak problémové záležitosti na hranicích ucelených oblastí. Přemýšlím nad tím, zda neudělat meziprodukt mezi technickými plány přechodu. Znovu sepsat principy, na kterých bude technický plán postaven. Tedy, že vypnutí analogu bude nejdříve 10. 10. 2010 a nejpozději 31. 12. 2012, jak dlouhý má být souběh, sepsat principy, na kterých bude shoda a pak řešit výjimky," uvažuje Dvořák.

Analogové vysílání skončilo ke konci srpna na Domažlicku, následovat by mělo Ústecko a další regiony pokryté signálem z vysílače Buková hora. "Termín vypnutí Bukové hory není žádný. Respektive je, co nejdříve, ale není to ve dnech či týdnech. Německá strana neřekla, že chce vysílání vypnout, ona zahájila digitální vysílání a komplikují nám tím život. Znali jsme harmonogram jejich zvyšování výkonu, ale už platí úplně jiný," komentoval situaci v severních Čechách Dvořák.

autoři: Irena Ryšánková , Filip Rožánek
Spustit audio