DAB+ multiplex Muenchen od července také z vysílače Isen, jeho signál dosáhne i do Jizerských hor

4. červenec 2022

V pondělí 27. června, oficiálně v pátek 1. července, byl uveden do provozu nový vysílač Isen sloužící DAB+ multiplexu Muenchen. Díky uvedení tohoto stanoviště do provozu dochází k naprosto zásadnímu rozšíření pokrytí této sítě. Díky mimořádným příjmovým podmínkám bylo možné v neděli 3. července zachytit jeho signál v Praze, případně Jizerských horách.

S novým vysílačem Isenem se začátkem července rozrůstá metropolitní síť Muenchen v regionu Mnichov. Kóta je v současné době třetím bodem v dané oblasti, která optimalizuje příjem digitálního rozhlasu na kanálu 11C, zejména v okresech Erding, Freising a Ebersberg. Programy místní mnichovské DAB+ sítě nyní mohou oslovit celkem asi 2,76 milionu obyvatel. Vysílač pracuje s výkonem 10 kW a jeho provozovatelem je Bayern Digital Radio.

Uvedení nového vysílače této rozhlasové sítě je také zásadní zprávou pro lovce vzdálených signálů na území Čech. „Isen naprosto zásadně pomohl příjmu v Jizerkách. Bez něj by to tu asi nehrálo. Nyní hraje 11C opravdu skoro stále, jen občas výpadek,“ napsal do skupiny Digitální rádio DAB+ Česká republika – oficiální diskuse známý anténář a popularizátor dálkového příjmu Jakub Melín. V neděli se podařilo nový vysílač zachytit také v Praze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související