DAB+ multiplex rbb se rozšířil o nový vysílač Eisenhüttenstadt

23. leden 2023

Na konci loňského roku, konkrétně 28. prosince, byl do provozu uveden další vysílač pro oblast Berlína a Braniborska. Eisenhüttenstadt šíří signál na kanálu 10B výkonem 1 kW a součástí programové nabídky jsou stanice veřejnoprávního rozhlasu rbb.

V současné době jde o třináctý vysílač DAB+ multiplexu rbb BRB/BLN K10B fungujícím na kanálu 10B, ale také o první a zároveň jedinou kótu, která byla pro tuto síť spuštěna v loňském roce. Součástí programové nabídky jsou výhradně stanice veřejnoprávního rozhlasu určeného pro oblast Berlína a Braniborska. V online databázi na portálu ukwtv.de zatím není uvedena identifikace vysílače ve formě TII kódu.

Na území Čech zasahuje významně v případě multiplexu rbb zejména vysílač Cottbus/Calau, jehož výkon je 10 kW ve vertikální polarizaci. V případě zlepšených podmínek ho je možné přijímat na externí anténu až na území Prahy. Přesah na území Čech zajišťují například také Petkus nebo Belzig. Multiplex rbb je běžně zachytitelný například v části Libereckého a Ústeckého kraje nebo na Karlovarsku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související