DAB+ v Rakousku na celoplošné úrovni oslavil tři roky, významná část země je však stále bez signálu

10. červen 2022

Portál Digitální rádio před několika dny připomněl svým čtenářům tříleté výročí technologie DAB+ v Rakousku na národní úrovni. Rozhlasová síť, která se však prezentuje jako celoplošná, má deklarované pokrytí 83 % populace. Při pohledu na mapu se zásahem sítě DAB+ Austria je patrná stále řada problematických oblastí.

Oficiální mapa zveřejněná na webu dabplus.at, která však v sekci Empfang (Příjem) vůbec nezohledňuje přeshraniční pokrytí, potvrzuje problematický příjem signálu zejména ve Vorarlbersku. Samotná oblast v okolí Bodamského jezera sice pokrytá je, nicméně problémem jsou pak lokality směrem na východ na Innsbruck. Právě velká část Tyrolska a Salcburska zůstává bez signálu. Problematické pokrytí je patrné ve významné části Štýrska.

Z pohledu digitálního rádia DAB+ je na tom nejlépe Vídeň a Bregenz. Hlavní město Rakouska nabízí jako jediné signál dvou rozhlasových sítí. Kromě multiplexu DAB+ Austria jde o metropolitní nabídku City MUX II Wien. Bregenz ve Vorarlbersku navíc díky geografické poloze síří nejen signál rakouského DAB+, ale také sítě z Německa a Švýcarska. Dosavadní výstavba nových vysílačů multiplexu DAB+ Austria skončila v srpnu 2020.

autor: lukpo
Spustit audio

Související