DAB+ vysílače Einbeck a Göttingen vytvořily v Dolním Sasku jednofrekvenční síť SFN

1. prosinec 2020

 Veřejnoprávní rozhlas NDR získal v Dolním Sasku díky využití stejné frekvence pro dva vysílače rozsáhlejší pokrytí. Přeladění na kanál 6C je součástí kmitočtových změn, které na severu Německa v uplynulých týdnech a měsících probíhaly.

Německý veřejnoprávní rozhlas NDR přistoupil v uplynulých týdnech k přeladění digitálního rádia DAB+ na dalších vysílačích. Aktuální změna se konkrétně dotknula dvojice Einbeck/Fuchshöhlenberg a Göttingen/Bovenden. Obě kóty tak nově fungují na kanálu 6C, díky čemuž vznikla společná jednofrekvenční síť označovaná SFN. Vysílače se tak v pokrytí vzájemně doplňují. Doposud se v tomto regionu vysílalo na kanálu 11B. V multiplexu jsou šířeny veřejnoprávní okruhy NDR ve verzi pro Dolní Sasko (NDS).

Jak uvedl NDR, posluchači digitálního rozhlasu DAB+ nejsou ovlivněni změnami pouze v Göttingenu, ale také v regionech Moringen, Hardegsen, Adelebsen, Dransfeld, Bovenden, Nörten-Hardenberg a v částech oblastí Osterode, Katlenburg-Lindau, Gieboldshausen a Duderstedt. Pokud si přijímač nenajde multiplex automaticky, je nutné zadat tuto operaci manuálně. Díky nové jednofrekvenční síti se zároveň zlepšuje pokrytí v regionech Einbeck, Kreiensen, Bad Gandersheim a Kalefeld. K dispozici jsou i doplňkové služby.

autor: lukpo
Spustit audio

Související