DAB+ vysílání v Lucembursku odstartovalo ve zkušebním režimu

16. listopad 2020

Lucembursko se po spuštění experimentální fáze digitálního vysílání DAB+ chystá na zahájení běžného provozu. K tomu by mělo dojít na jaře příštího roku. V současné době je ve zkušebním multiplexu šířeno osm stanic.

V září letošního roku bylo v Lucembursku zahájeno zkušební vysílání digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB+. Součástí programové nabídky jsou v současné době komerční stanice Eldoradio, L'essentiele Radio a Radio Latina; nekomerční Radio ARA, Peiteng on Air a veřejnoprávní Kulturadio 100,7. Samozřejmostí jsou pochopitelně známé rozhlasové značky RTL Radio a RTL Radio Letzebuerg. Podle portálu Teltarif.de je signál šířen z vysílačů Dudelange a Hostingen s výkonem 10 kW a 0,5 kW na kanálu 7D.

Po experimentální fázi, která bude trvat několik měsíců, má nová rozhlasová síť přejít do ostrého provozu. Běžné, tedy ostré vysílání má být zahájeno v průběhu jara příštího roku. Technickým operátorem multiplexu je společnost Broadcast Center Europe (BCE), která je dceřinou firmou RTL Radio. Signál multiplexu, který se v současné době identifikuje jako „Block 7D Tests“, pokrývá aktuálně 75 % populace, což je dáno relativně malou velikostí země. RTL Radio je také součástí druhé německé celoplošné DAB+ sítě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související