Další kolize televizních multiplexů? Polský vysílač Jelenia Góra - Śnieżne Kotły čeká přeladění na 24. kanál

29. květen 2020

Polský multiplex 3 bude nově fungovat na stejném kanálu jako Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting, za kterou stojí Radim Pařízek. Ostravská firma počítá v Královéhradeckém kraji s přechodem na DVB-T2 v srpnu..

Na území České republiky může nastat ve velmi krátké době další kolize televizních multiplexů. Stála by za ní tentokrát novinka, kterou plánuje na příští týden telekomunikační firma EmiTel na polském vysílači Jelenia Góra - Śnieżne Kotły. V rámci takzvaného refarmingu, tedy uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní komunikaci, dojde v noci z 2. na 3. června ke změně vysílacího kanálu veřejnoprávního multiplexu 3 s programy Televizje Polska, který doposud vysílá na kanálu 49 a nově mu bude vyhrazen kanál 24.

Kanál 24 ve východních Čechách ale v současné době využívá také několik vysílačů Přechodové sítě 13, kterou provozuje společnost Digital Broadcasting podnikatele Radima Pařízka. Zejména jde o kótu Hradec Králové – Chlum. Nebýt koronavirové krize, nemusel tento potenciální problém vůbec nastat. Ve východních Čechách měla Přechodová síť 13 ukončit vysílání se závěrem dubna a odstartoval by tu finální multiplex 24 na kanálu 45 (dříve DVB-T multiplex 4). Lze očekávat, že se tak nakonec stane až v srpnu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související