Další rozvoj DAB+ v Rakousku lze očekávat v příštím roce, zájem je zejména na západě země

4. duben 2022

Rozvoj digitálního rozhlasového vysílání DAB+ u našich západních sousedů lze očekávat v příštím roce. Veřejná výzva, která měla za cíl zjistit poptávku po rozšíření kapacit, ukázala zájem jak ze strany společnosti ORS coby operátora celoplošného multiplexu, tak ze strany provozovatelů komerčních stanic.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku lze očekávat další kroky v oblasti vypracování potřebné dokumentace, samotná oblast plánování by přišla na řadu v následujícím kvartálu. Schválení nových multiplexů lze očekávat na jaře příštího roku. Zájemci o rozvoj technologie se objevili jak mezi regionálními a lokálními vysílateli na západě země, tak i v oblasti celoplošné distribuce. Vyplývá to ze zprávy regulátora RTR.

V současné době fungují v sousedním Rakousku dvě digitální rozhlasové sítě – celoplošný multiplex DAB+ Austria s pokrytím zejména velkých aglomerací a metropolitní nabídka CityMUX II Wien. Obě je možné přijímat i na omezeném území České republiky. Z pohledu programové nabídky je na tom v Rakousku nejlépe Bregenz ležící ve spolkové zemi Vorarlbersko, který těží z přímého sousedství Německa a zejména Švýcarska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související