Další rozvoj digitálního rádia DAB+ v Polsku zastavil koronavirus, posun však přesto proběhne

9. duben 2020

Veřejná konzultace k chystané první celoplošné rozhlasové síti se sice posouvá, nicméně dobrou zprávou je, že vstoupí v platnost nařízení o prodeji digitálních rádií s tunerem DAB+. Za několik měsíců začne také platit evropská směrnice o povinnosti instalovat do automobilů tuto technologii v základní výbavě.

V Polsku měla být v těchto týdnech zahájena veřejná konzultace k chystanému prvnímu celoplošnému rozhlasovému DAB+ multiplexu. Tyto plány ale pochopitelně zhatila pandemie koronaviru. Tato operace se tak přesune pravděpodobně na podzim letošního roku. Informuje o tom portál Wirtualnemedia.pl. Polský regulátor plánuje také rozšíření lokálních multiplexů DAB+ do dalších lokalit. V několika oblastech již funguje pokrytí sítí Polskieho Radia, kterou lze zachytit také ve vybraných oblastech na území České republiky.

Naši severní sousedé se ovšem jednoho důležitého rozhodnutí týkající se digitálního rádia DAB+ přece jen dočkají. Má jít konkrétně o prodeje digitálních rádií. Pokud si ho zájemce od 18. dubna zakoupí, měl by mít jistotu, že již bude obsahovat tuner DAB+. V případě, že by tomu tak nebylo a přijímač by disponoval pouze starším DAB, prodejce by porušoval nařízení ministerstva digitalizace, které vstoupí nově v platnost. Nejpozději 23. prosince pak začne platit evropská směrnice, která nařizuje prodej nových vozů s DAB+ tunerem v základní výbavě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související