Další test digitálního rozhlasu - tentokrát v Plzni

24. únor 2008

Několik desítek tisíc lidí na Plzeňsku může od pátku 22. února teoreticky naladit digitální rozhlasové vysílání, šířené v normě DAB. Experiment s programy Českého rozhlasu ten den zahájila příbramská společnost Teleko.

"Zprovozněny jsou kanály 12B/100 W a LG/25W," uvedla firma na svém webu. V nabídce jsou stanice Český rozhlas 4 - Radio Wave (192 kbit/s) a regionální Český rozhlas Plzeň (192 kbit/s). V novějším DAB+ jsou pak šířeny programy ČRo Rádio Česko (40 kbit/s), Český rozhlas Leonardo (56 kbit/s) a Český rozhlas D-Dur (64 kbit/s).

V obdobném složení proběhnul časově omezený test také v lednu v Příbrami. K příjmu digitálního vysílání v normě DAB jsou potřeba speciální přijímače, standardní rádia si s ním neporadí.

Digitálním rozhlasovým vysíláním se zabývala také Rada Českého rozhlasu na zasedání svého předsednictva 13. února letošního roku, kde se seznámila s podmínkami, za nichž by bylo možné DAB spustit. Český rozhlas podle zápisu preferuje spuštění ve III. televizním pásmu, druhá varianta - L pásmo - je náročnější na investice. Mezi prvními stanovišti se uvažuje o zavedení systému DAB z vysílače na Domažlicku a z Bukové hory. Na Bukové hoře je však potřebný kanál blokován analogovým televizním vysíláním. Provozní náklady na vysílač v Praze se odhadují na 2 až 2,5 milionu Kč ročně.

Mapy vypočteného pokrytí naleznete ve formátu PDF na webu provozovatele testu.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio