Další vysílače veřejnoprávní digitální sítě

26. srpen 2008

Start multiplexu veřejné služby a vypnutí analogového vysílání ČT2 z vysílačů České Budějovice - Kleť, Praha - Cukrák a Praha - město - Žižkov se blíží. Rozdíly mezi reálnými daty a termíny stanovenými Technickým plánem přechodu (TPP), které vznikly v důsledku zpožděného přijetí TPP a z toho plynoucího náročného výběru poskytovatele služeb spojených s výstavbou a provozem sítě 1, by měly být vyrovnány do konce roku 2008.

Aktuálně budou využity veškeré technické kapacity a koncem září začne digitální zemské vysílání multiplexu veřejné služby nejen z již oznámených vysílačů České Budějovice - Kleť (49. televizní kanál) a Praha - Cukrák (53. TV kanál), ale do konce října 2008 také z vysílače Praha - město - Žižkov (rovněž 53. TV kanál).

Na všech třech uvedených vysílačích je zapotřebí uvolnit vysílací kmitočet. Těsně před spuštěním vysílání DVB-T v sítích 1 a 2 bude proto definitivně ukončeno analogové pozemní vysílání ČT2. Na Kleti se jedná o 49. televizní kanál, na Cukráku o 53. a na Žižkově o 41. kanál.

Analogový signál Dvojky, který bude ke konci září, respektive v říjnu vypnut, lze ve všech třech případech již nyní jednoduše rozeznat podle známého speciálního symbolu (piktogramu v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky) a informační textové lišty - do analogového vysílání ČT2 ze Žižkova jsou tyto atributy vloženy od úterý 26. srpna 2008, z Cukráku a Kleti běží od 20. srpna 2008.

Diváci z Prahy, středních a jižních Čech registrující na Dvojce piktogram a lištu se musí připravit na digitální příjem. Ostatní obyvatelé diskutovaných regionů budou analogové vysílání druhého programu ČT prozatím sledovat nadále, jejich televizory jsou totiž naladěny na jiný vysílač. Přesto i oni budou moci, v případě dostupnosti, přijímat digitálně všechny čtyři programy České televize.

Potřebují k tomu odpovídající anténu a televizor s integrovaným či samostatným digitálním přijímačem (set-top-boxem). Zvláště pro obyvatele bytových domů se společnou televizní anténou (STA) je také důležitá revize anténního systému a přestavba rozvodu na digitální příjem.

Přesné termíny vypnutí analogové ČT2 a startu veřejnoprávního multiplexu z Cukráku, Kleti a Žižkova budou stanoveny v první dekádě září a veřejnost se o nich dozví právě ze zmiňované textové lišty, ze zpravodajství, informačních spotů a dalšího vysílání ČT, z teletextu ČT1 (strana 650), na speciálním webu České televize k digitalizaci www.digiCT.cz (nabízí také přehledného rádce pro přechod na digitální příjem i další užitečné rady a informace), na stránkách časopisu ČT+ a mimo jiné i z tisku a rozhlasu.

autor: Tisková zpráva České televize
Spustit audio