Dánsko je v šoku, veřejnoprávní rozhlas má kvůli drastickým škrtům zavřít tři populární rádia

21. září 2018

Umělci i veřejnost apelují na skutečnost, že zrušením speciálních tematických programů bude vážně ohrožena programová pestrost dánské hudební scény a kulturního života.

Dánský veřejnoprávní rozhlas oznámil začátkem letošního roku masivní škrty z důvodu, které si kladou za cíl snížit jeho rozpočet o dvacet procent. Jak informovala tamní média, nyní mají tyto škrty konkrétní podobu a dopadnou bohužel na samotnou existenci jednotlivých stanic. Dánský veřejnoprávní rozhlas plánuje ukončit vysílání populárních digitálních stanic P6 Beat, P7 Mix a P8 Jazz. Otřesena je nejen veřejnost, ale také samotné hlasy některých programů, jak například uvádí článek na portálu B.T. Zrušeno má být do roku 2020 až 400 pracovních pozic.

Proti tomuto kroku se zvedli například dánští umělci, kteří uvedli, že je to vůbec jeden z nejhorších dnů pestrého hudebního života. Sdružení dánských hudebních skladatelů a autorů písní DJBFA apelovalo na to, že pokud tyto stanice budou skutečně ukončeny, dojde zároveň k odstranění jediného prostoru, kde byly tyto žánry ke slyšení. Tuto skutečnost dále podtrhuje také fakt, že skončit mají nejen rozhlasové, ale také některé televizní stanice, a to konkrétně DR3 a DR Ultra, které budou přesunuty na internet, a DRK, jež se má sloučit s DR2.

autor: lukpo
Spustit audio

Související