Databáze FM list vychází vstříc lovcům vzdálených signálů, přidala kategorie pro DAB+

6. květen 2020

FM list přináší nově pro digitální rozhlas stejné funkce, jako jsou k dispozici u analogového rádia VKV. Pro lovce vzdálených signálu je tato světová on-line databáze naprosto nezbytným nástrojem.

Populární celosvětová databáze vysílačů FM list přidala očekávanou novinku pro lovce vzdálených signálů. Do seznamu úlovků už si mohou zájemci o dálkový příjem přidávat konečně také zachycené vysílače digitálního rozhlasu DAB+, případně si ty nové takzvaně zalogovat. Kategorie DABLIST sice již v seznamu položek FM listu figurovala, ale její možnosti byly značně omezené. Novinku ocení lovci vzdálených signálů zejména v době, kdy budou zlepšené troposférické podmínky.

V kategorii Bandscan, tedy přehledu všech zachycených vysílačů, jsou k dispozici položky jako je například Block (kanál), ITU (země, v níž se vysílač nachází), výkon, polarizace, vzdálenost a pochopitelně i kód TII, který je zcela unikátní pro každé stanoviště. Podobné položky obsahuje i Logbook. Do něho si je možné přidat aktuálně zachycené vysílače, které se pak mohou zobrazovat i dalším lovcům vzdálených signálů v rámci databáze DXMAPS, jež jsou v danou chvíli on-line.

autor: lukpo
Spustit audio

Související