Desítky milionů vylovené z fontány di Trevi pomáhají nejchudším nebo nemocným Alzheimerovou chorobou

Žádná cesta do Říma nemůže být úplná bez návštěvy nejznámější a taky největší fontány di Trevi. Každoročně ji navštíví miliony turistů, kteří obdivují sochy Neptuna a dvou tritonů. Někteří lidé do vody házejí taky mince, které jim podle pověsti mají přinést štěstí i lásku a zajistit, že se do italského hlavního města vrátí.

Prší, ale i tak jsou kolem fontány stovky lidí v pláštěnkách nebo s deštníky a fotí se před slavnou fontánou di Trevi z 18. století.

„Naposledy jsem byla v Itálii před třiceti lety. Tehdy jsem si přála se sem vrátit a to stejné si přeji i teď,“ prozrazuje Louise. Pochází z Londýna, a když byla v Římě naposledy, bylo jí 29 a byla bezdětná. Teď je jí 59 a má syna.

Tradice velí hodit do vody mince pravou rukou přes levé rameno

On je prý taky důvodem, proč se do oblíbeného italského města nemohla vrátit dřív. Teď už je ale dospělý a na cestě ji doprovází. Řím se podle Louise moc nezměnil a je stejně krásný, jako si ho pamatuje z cesty před 30 lety.

Pro štěstí i osudovou lásku

Některým turistům stačí od fontány di Trevi jen fotka, byť některé snímky jsou hodně stylizované – při pohledu na slečny, které tu pózují, se dá skoro říct až vydřené. Jiní však sahají do peněženky pro mince, aby je hodili do vody.

Diego se do fontány chystá hodit mexické pesos ze své rodné země a říká, že to je pro štěstí. Nijak si to nekomplikuje, stoupne si čelem k okraji fontány a hází minci do vody. Zdejší tradice ovšem velí postavit se k fontáně zády a peníz hodit pravou rukou přes levé rameno za sebe.

Přesně tak to provedla i turistka ze Srbska: „Právě jsem přes rameno hodila tři mince, abych měla v životě štěstí, abych se provdala a abych se do Říma zase jednou vrátila. Jsme tady s průvodkyní a tam nám vysvětlila, jak máme mince do fontány hodit.“

Mince do fontány di Trevi hodil i 9letý George z Nového Mexika. Kdo by snad myslel, že si chlapec v jeho věku bude přát hračku, tak bude překvapený. George si totiž přeje oženit se s krásnou dívkou, proto do vody hodil hned dvě mince.

Fontána di Trevi je prakticky neustále v obležení turistů, a to za každého počasí

35 milionů korun pro charitu

Ve fontáně di Trevi se blyští spoustu různě velkých a různě barevných mincí. Dvakrát týdně je z vody loví pracovníci technické správy. Košťaty je nejdřív nahrnou na hromadu a pak je vysávají pomocí hadice. Výtěžek předávají charitativní organizaci Caritas.

V roce 2022 to podle italského deníku Il Messaggero bylo přes 30 tun mincí, tedy v přepočtu přes 35 milionů korun. Z těchto peněz potom charitativní organizace podporuje pacienty s Alzheimerem nebo třeba jídelny pro nejchudší obyvatele.

Mince se nejdřív vysuší a přetřídí. To je důležitá etapa, protože ve fontáně končí nejen peníze, ale taky náramky, hodinky nebo prsteny, které turistům sklouznou z ruky, když mince hází do vody. Pracovníci technické správy ale z fontány vylovili i překvapivější věci jako třeba zubní protézy nebo kusy krevet.

A kdyby se snad někdo z turistů rozhodl lovit mince z fontány di Trevi do vlastní kapsy, bude to mít složité. Pravidelně tu totiž hlídkují strážníci městské policie.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související