Děti pohřešované, na útěku, zavlečené

5. prosinec 2011
Vaše téma

Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomněl tragédie dětí na útěku, pohřešovaných, zavlečených, ale pochopitelně i tragédie jejich rodičů, kteří ovšem často mívají na útěcích dětí z domova, svůj neblahý podíl. Naposledy o tom budeme mluvit v pravidelné rubrice. Ve studiu usedla Šárka Laipoldová, vedoucí linky Vzkaz domů. Dobrý den. Než se dostaneme k těm konkrétním číslům a faktům, co vy si o tom myslíte? O roli rodičů na tom fenoménu útěku?

Šárka Laipoldová: Tak samozřejmě rodiče tam hrajou velkou roli, ale vždycky je to na straně obou. Jak rodičů, tak dětí, i když jsou samozřejmě případy, kdy tomu dítěti může být ubližováno a nemá na tom žádný podíl. Tak to může být právě rodič, který se snaží a to dítě, bohužel, z nějakých důvodů je nevychovatelné nebo těžko vychovatelné a ty problémy jsou.

Připomeňte, prosím, číslo linky Vzkaz domů.

Šárka Laipoldová: Číslo na linku Vzkaz domů je 800111113 a jsme k dispozici od 8 do 22 hod. pro děti a pouze z pevné linky, nikoliv z mobilního telefonu.

A na tyto linky se mohou dovolat všichni potřební, což je kdo?

Šárka Laipoldová: To jsou děti, které utečou, ať už z domova nebo z ústavního zařízení. Potom jsou to děti, které se bojí vrátit domů z nějakého důvodu. Děti, které jsou vyhozené z domova.

S nimi mluví, předpokládám, nějací odborníci?

Šárka Laipoldová: Jsou to většinou vysokoškolští studenti, kteří procházejí speciálním výcvikem. Takže to nejsou úplně odborníci. Je to taková, spíše jakoby, laická pomoc, ale procházejí speciálním výcvikem. Umějí mluvit s těmi dětmi.

Spolupracujete třeba s policií nebo zaručujete klientům totální diskrétnost?

Šárka Laipoldová: Ta linka je anonymní. Takže záleží na dítěti, zda vyjde z anonymity nebo představí se. Pokud to vyžaduje situace a klient souhlasí, tak spolupracujeme jak s policií, tak se sociálními orgány, s dalšími institucemi.

Jsou určitě situace, které můžete vyhodnotit jako nebezpečí nebo řekněme, jako ohrožení života toho, kdo vám zavolá. Co se děje pak?

Šárka Laipoldová: Vždycky to záleží na tom dítěti, protože dokud nám neřekne kde je, jak se jmenuje, tak mu nemůžeme konkrétně pomoci. Takže to záleží opravdu na tom dítěti, zda dostaneme tu důvěru, představí se nám a potom můžeme, záleží na situaci, kontaktovat policii, zavolat mu sanitku, kontaktovat sociální pracovnici, propojit ho s rodičem. Těch možností je mnoho.

Pomáhají vám třeba takové věci jako je Mezinárodní den pohřešovaných dětí?

Šárka Laipoldová: Určitě, protože o těchto dětech se u nás ještě mnoho neví nebo ani se o nich moc nemluví. I přestože ročně se pohřešuje až 10 tisíc dětí.

Šárka Laipoldová, vedoucí linky Vzkaz domů. Díky moc, že jste přišla. Nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu